24 Април 2024 г. Сряда

Предсрочен вот или "стани, за да седнем ние"

2013-02-19 09:47:31

Бойко Борисов прави отчаян опит да намали напрежението в страната и да демонстрира някакво действие. Това е един отчаян опит да се спаси правителството, заяви пред Нова телевизия червеният депутат Ангел Найденов. 

Икономическата криза прерасна с социална, а тя - в правителствена. Изправени сме пред лицето на политическа криза“, смята той. 

Според него още утре трябва Бойко Борисов да се яви в парламента и да посочи какви са причините за тази криза. „Няма нищо страшно от предсрочни избори. Сметките за ток само отключиха недоволството на хората”, каза депутатът от БСП.  По думите му хората поставят въпроса за оставката на Борисов. От неделя започна обратното броене на ГЕРБ, посочи той. 

ДПС също се обяви за предсрочни избори, защото само нови управляващи могат да решат проблемите на хората.

„Това не е конспирация, а закономерен резултат от политиката на ГЕРБ. Тези, които днес са на улицата, са най-потърпевши”, заяви Алиосман Имамов, депутат от ДПС.

По думите му политиката на управляващите по отношение на икономиката може да се сравни с ледникова епоха. „ГЕРБ замразиха пенсии, доходи, замразиха икономическия растеж”, каза още Имамов. 

Според синия депутат Мартин Димитров обаче предсрочните избори не са решение на проблема. Според него, ако сега се отиде към предсрочни избори и служебен кабинет, това ще означава да не се прави нищо в следващите 3-4 месеца. „А хората искат бързи резултати. Ако отложим нещата с 3 месеца, недоволството ще ескалира”, категоричен е той.

По думите му трябва ново експертно програмно правителство, което да се избере от настоящия парламент.

„Ситуацията и протестите ще ескалират със следващите сметки”, прогнозира Мартин Димитров. Според  него оставката на Симеон Дянков е опит за жертвен агнец. Синият депутат смята, че това правителство е тотално изчерпано.

 От своя страна Диан Червенкондев от ГЕРБ каза, че управляващите ще гласуват структурните промени, предложени от премиера, защото не бягат от отговорност. Той е категоричен, че предсрочни избори не са решение на проблемите. 

Депутатът от ГЕРБ дори видя конспирация в казуса с високите декемврийски сметки за ток. Защо в края на годината сметките започнаха да идват дойни и тройни. Въпросът е защо се случва сега, посочи той. 

Министър Дянков подаде оставка. Не е имало натиск, увери Червенкондев.
 
Той смята, че когато започнат да удовлетворяват исканията на хората, нещата ще се успокоят и те ще се приберат по домовете си.
 
На въпрос има ли опасност Бюджет 2013 да не издържи, Червенкондев отговори, че това няма как да се случи, защото парите, които сега се дават на земеделците, ще се възстановят от еврофондовете.
 
„Държавната хазна е ометена, фискалният резерв е много под санитарния минимум. Няма свободни средства”, отвърнаха от ДПС. Според Имамов има реална опасност да бъдат прекратени плащанията на пенсиите. „Обещанието за увеличението им от 1 април вероятно няма да бъде изпълнено”, допълни той.
 
Според Мартин Димитров финансовата стабилност е много деликатна. „Ходим по тънък лед”, каза той.

Пред bTV народният представител от партията на Яне Янев Емил Василев обвини опозицията, че  „проповядва” тезата „Станете, за да седнем ние” и иска да се върне енергийната мафия в управлението на сектора.

 

„Отдавна аз самият съм направил страница във Фейсбук срещу ЕРП-тата. Казва се „Мамка им на ЧЕЗ – който иска, да влезе и да види кога е направена”, допълни Василев и призова хората да протестират, но да не забравят, че може да се стигне до модела „тройна коалиция”.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати