19 Април 2024 г. Петък

Президентът настоя да бъдат проверени БЕХ, НЕК и ДКЕВР

2013-02-19 08:47:07
Президентът Росен Плевнелиев настоя да бъдат проверени Българския енергиен холдинг (БЕХ), Националната електрическа компания (НЕК) и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Държавният глава направи днес пред журналисти кратко изявление по повод продължаващите протести в страната заради високите сметки на ток, като нямаше възможност да му се задават въпроси.

Плевнелиев настоя за бързи законодателни мерки, свързани със създаването на силен, ефективен и надпартиен регулатор. Според него са необходими и промени в закона за обществените поръчки.

"Трябва да има либерализация, национализацията не е решение. Една от причините да сме бедни е, че на всеки четири години започваме от начало", подчерта президентът. Той призовава партиите да престанат с лозунгите и посочи, че очаква дебат по темата в парламента.

Целият текст на изявлението на Плевнелиев:

Тези протести започнаха срещу високите смети за ток, но те имат и по-дълбоки корени. Както многократно съм посочвал големият проблем е в липсата на усещане за справедливост, ниските доходи и високата безработица. Хората трябва да бъдат чути.

Очаквам от отговорните институции незабавен и конкретен ангажимент за провеждане на ефективни краткосрочни и дългосрочни мерки. Посоката е ясна - хората трябва да знаят какво и защо плащат. Трябва да имат свободата да избират доставчик на ток, а цените трябва да са конкурентни, а не монополни. В Европа гражданите избират доставчик съвсем свободно- на ток, на парно, на телекомуникационни услуги, на интернет и на много други.

Хората трябва да могат да избират свободно доставчиците на ток и съответно и иммено заради това ние сме длъжни да въведем вече забавените европейски правила за либерализация. Енергийната ефективност трябва да бъде навсякъде- само тя ще свали двойно сметките за ток на хората.

Персоналните промени, винаги са част от инструментариума, с който работят изпълнителната и законодателната власт и те са възможни. Но за мен са само част от решенията. За мен по-важни са проблемите на хората и тяхното решаване. Очевидно е че в сектор енергетика в последните 23 години са натрупани тежки структурни проблеми. Отрасълът не функционира ефективно, контролът очевидно  не е достатъчен. Цената за това се плаща от всички нас. В момента текат множество проверки от компетентните държавни институции. Настоявам категорично тези проверки да обхванат всички звена по веригата.

Освен ЕРП-тата, трябва да бъдат проверени и БЕХ, и НЕК, ДКЕВР и всички по веригата, които имат отношение към формирането на цената на електрическата енергия. Резултатите от тези проверки трябва да станат скоро и да бъдат публични. Неефективните разходи и корупцията, там където ги има, трябва да бъдат посочени и елиминирани. Необходими са бързи законодателни мерки, които да създадат бъдат ефективен, силен и надпартиен независим регулатор в енергетиката. Необходими са промени в закона за обществените поръчки, които да затворят вратичките за злоупотреби на база на проверките, които ще посочат къде са те.  Нека да съм ясен национализацията не е решение. Една от причините да сме бедни, много пъти съм посочвал, е, че на четири години  започваме от нулата. Едните приватизираха досега, другите искат да национализират, за да могат  след това трети отново да приватизират. Национализацията не е решение.

Призовавам партиите да престанат с лозунгите и да предложат конкретни решения за намаляване на сметките на гражданите за повишаване на прозрачността и ефективността в системата. Очаквам дебат в парламента.

В кратката история на демокрацията в България вече пробвахме всичко - имахме предсрочни избори, експертни кабинети, програмни правителства. Днес доверието на гражданите  се базира на конкретни и ясни и ангажименти и резултати по тях. Призовавам за националноотговорен подход и всички да се ръководят в действията си от принципите на демокрацията и правовата държава. Въпреки че президентът няма правомощия и той не определя цените на тока и не може да влияе върху контролните органи в системата, заставам ясно на страната на гражданите. Гарантирам, че техният глас ще бъде чут, а компетентните институции ще работят и ще си свършат работата. Благодаря ви.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати