24 Април 2024 г. Сряда

Какво след Дянков?; "Бушонът "Дянков" не угаси пожара"; Правителството - без финансов щит...

2013-02-19 08:17:16
Какво след Дянков? Докъде ще доведе бунтът? "24 часа" представя няколко експертни становища. "За Бойко Борисов днес е часът на истината. Олигархията и руската пета колона, с които той толкова дълго се опитваше да постигне компромис - и за "Белене", и за "Лукойл", и за какво ли не още - същите тези кръгове днес го качиха на шейната и го пуснаха по надолнището. Казват, че отново организацията и парите били руски - че какви други да бъдат? Борисов изпусна времето, в което можеше да представи на обществото документалната истина за крадците от "Белене" за бандитизма на олигарсите, да разтури - макар и отчасти - системата на бандитско източване на държавата от милиционерската олигархия"Според мен, г-н Борисов направи една голяма грешка - че не махна заедно с Дянков и Цветан Цветанов." "Някой дирижира политическото напрежение. Мисля, че Борисов става жертва на силите, които го доведоха на власт", убеден е журналистът Иво Христов. "Заради липсата на политики в редица сфери и що се отнася до основните параметри на финансовата реалност - смяната е полезна. Настоящият протест обаче излезе извън контрола на традиционните партии. Ето защо тънките сметки кой ще спечели от него съвсем скоро могат да се окажат криви"Дянков си отива по лични причини, не заради прегрешение. Исканията на протестиращите са срещу всичко, което се случва в последните 20 г., а не срещу ГЕРБ." 

Четин Казак, депутат от ДПС, в интервю за "24 часа"Борисов гръмна последния си бушон - Дянков, но това няма да му помогне. Доган предрече тези протести още преди година и половина, разумният ход за ГЕРБ е да си отиде с мир." 

"Дума" разчита смяната на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков като Падне ли финансовият министър, пада правителството". Изданието представя и позициите на СДС и ДПС. От Съюза на демократичните сили аплодират оставката на Дянков, от ДПС чакат нов кабинет. 

"Бушонът "Дянков" не угаси пожара", пише "Труд". Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков "изгоря", но нахалост. Протестите срещу правителството продължиха в цялата страна, стигна се до сблъсъци пред Народното събрание. До късно вчера вечерта премиерът Бойко Борисов така и не се появи, за да коментира действията си. Според източници на "Труд" той е обсъждал с най-близките си министри и съветници как да реагират на случващото се. Обмислял се дори вариант за оставка на кабинета. Официален мотив за отстраняването на Дянков така и не се появи. Той е първият финансов министър, освободен предсрочно,от 1990 г. до днес. Опозицията, без СДС и РЗС, иска предсрочни избори. Според социолога от "Галъп" Живко Георгиев - предсрочният вот е верният ход.

"Симеон Дянков си отиде заради страха от нови протести и отънелия бюджет", е коментарът на "Сега"Благодаря на премиера Борисов и колегите в Министерския съвет за многото часове съвместна работа и постигнатите успехи. Най-вече благодаря на експертите в Министерството на финансите, с помощта на които България си върна финансовото здраве. Ще продължавам да помагам с каквото мога и в бъдеще."

 "Телеграф" коментира дистанционното уволнение на финансовия министър Симеон Дянков, изреждайки няколко основания. Премиерът отдавна изразявал неудоволетворението си от финансист номер едно. Борисов не бил доволен от бюджета за 2013 г., от факта, че не бил намерен ресурс за увеличаване на пенсиите от 1 януари и липсвали пари за коледни добавки на възрастните. Протестите срещу ЕРП-тата и забавянето на плащанията на земеделците били последната капка, която преляла чашата. 

"Правителството - без финансов щит", обявява "Капитал Daily". Симеон Дянков беше жертван по модела на раздялата с Трайчо Трайков, като общият знаменател между двамата е, че са от различна от партийците порода - на експертите, а не на популистите. Последните днес явно побеждават. От началото на мандата си вицепремиерът често влизаше в конфронтация с много от министрите и депутати на ГЕРБ - най-вече заради желанието им да се изливат средства в нереформирани сектори. Те пък му изградиха обществен имидж на главен виновник за влошаващото се финансово здраве на българите. А истината е точно обратната - ако финансовият министър не беше ограничавал публичните разходи, то икономическото положение можеше да е в пъти по-лошо. И тук идва опасението от изваждането на Дянков от кабинета. Точно преди изборите правителството остава без рестриктивно мислещ вицепремиер. Което е лош сигнал за пазарите, защото се завишава рискът от харчене в стил "като за последно".

"В София атакуват парламента, полицаи бият", съобщава "24 часа". Протестиращите срещу високите сметки за ток в София блокираха възловото кръстовище на "Орлов мост"Да си върнем държавата!", "Чешки пирати - България не ви е остров на съкровищата!" и "Когато държавата е на колене, народът е длъжен да се изправи!" - изразяваха възмущението и недоволството си. Протестът не бе допуснат да продължи по булеварда към сградата на Министерския съвет. Поело към паметника Левски, шествието рязко смени посоката си и зави към гърба на парламента. Полицията се оказа неподготвена за този ход - там нямаше пазители на реда. Към сградата на НС полетяха домати и камъни, на няколко пъти се стигна до схватки между полицаи и протестиращи. В този контекст столичният кмет г-жа Йорданка Фандъкова разпореди да се направи извънреден отчет на потреблението на топлинна енергия на всички абонати на "Топлофикация - София". Според запознати ръководството на общинското дружество вече е получило жълт картон от мнозинството на "Московска" 33. 
Национализация и ниски цени на тока? Няма такъв филм. Публичният линч на ЕРП-тата и апелите за връщането на държавата в енергетиката водят към задънена улица, е позицията на "Сега". Това, че стотици хиляди българи - гладни, бедни, безработни, гневни - се бунтуват срещу високите сметки, е разбираемо. Че искат наказания и че мразят монополите - също. Обяснимо е дори, че обикновените хора по улиците вдигат лозунги "Национализация" и вярват, че това е решение. Но когато партийни лидери размахват същите лозунги и подвеждат хората в опит да спечелят от гнева им, е опасно, вредно и пошло. Защото днес управляващите от ГЕРБ и лявата опозиция показват що е "чалга" в политиката. Тандемът Станишев - Сидеров пише сценарий за ненаучно-фантастичния филм "Да съборим цените с национализация", ГЕРБ прави постановката "Държавата удря монополите", а наоколо хвърчат лицензи на ЕРП-та и умни електромери.

 "Спешно търсят виновен за тока", оповестява "Труд". До края на седмицата трябва да има решение за високите цени на тока. Търси се вариант как електроенергията да поевтинее още от април.За да изпълни това, регулаторът трябва да ускори проверките си в електроразпределителните дружества. Тези задачи са обсъждани вчера на среща на икономическия министър Делян Добрев, бъдещия ресорен вицепремиер Лиляна Павлова, бъдещия финансов министър Томислав Дончев, председателя на ДКЕВР в оставка Юлиана Иванова и заместника Андон Роков.

Водещото заглавие на "Телеграф"Семерджиев ни обра с 1 млрд. евро". Заради изтичането на информация от регулатора за предстоящото намаление на цените на зелената енергия инвеститори ударно построиха фотоволтаици, които увеличиха сметките за ток и парно у нас. 

"Бунтът се окървави". Протестите срещу сметките избиха в погроми, анонсира на първа страница "Стандарт". Мирното шествие срещу Енергото и властта на места изби в погроми. Разбити бяха магазини и коли, нападнати бяха полицейски бус и тролей. Над 15 софиянци се оплакаха, че са пострадали от палките. Арестуван бе един от лидерите на протеста Кристиян Коев-Златната флейта. Вбесен мъж стреля по разбеснели се ултраси, които му потрошиха колата. По чудо инцидентът се размина без жертви. "Имаше и агресивни провокатори, но в мелето пердах отнесоха и напълно мирни хора", заявиха участници в шествието. Освен в София улични схватки имаше и във Варна, Пловдив и още няколко града. Властта обсъжда 5 варианта за свалянето на цената на тока в най-кратък срок. На заседанието на кабинета в сряда ще бъде обявен най-добрият от тях. Предполага се, че това ще е решението- АЕЦ "Козлодуй" да продава цялата произведена енергия на регулирания пазар. Така ще се промени електроенергийния микс и ще се свали цената на тока с около 3%. 

 Парите за фермерите опразниха хазната. За да бъдат изплатени обещаните средства за подпомагане на единица площ, фискалният резерв намаля заплашително. В 15,30 ч вчера от него бяха пуснати 841 592 000 лв. за подпомагане на декар нива, съобщава "Стандарт". Парите тръгнаха към сметките на 83 хиляди фермери, обясниха шефът на ДФ "Земеделие" Румен Порожанов и земеделският министър Мирослав Найденов. Тези пари ще бъдат възстановени от ЕС до 45 дни. Дотогава обаче резервът остава между 3 и 4 млрд. лв.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати