20 Април 2024 г. Събота

ГЕРБ подкрепи Борисов: Дянков има лични мотиви за оставката

2013-02-18 20:07:23

Парламентарната група на ГЕРБ свика извънредна пресконференция, за да изрази „солидарната и стопроцентова подкрепа“ към решенията на премиера Бойко Борисов за смени в Министерския съвет. 

На извънредния си брифинг депутатите Александър Ненков, Диан Червенкондев и Димитър Главчев не пропуснаха да разкритикуват реакциите на политическите си опоненти в лицето на цялата опозиция за масовите протести за ниските цени на тока, оставката на финансовия министър Симеон Дянков и последвалите рокади в Министерския съвет.

В доста патетично слово Александър Ненков обясни, че Борисов е в пълното си право да предлага смени в Министерски съвет заради голямото доверие, което са му гласували хората на парламентарните избори.

Той обясни, че предложените за нов вицепремиер Лиляна Павлова и нов финансов министър Томислав Дончев са доказани със своята работа професионалисти. 

По негови думи Павлова е „млад, енергичен и много способен човек и всеки, който пътува в страната, може да забележи това“. Ненков беше категоричен, че назначението на Дончев е съвсем оправдано. 

Ненков не пропусна да върне лентата към „лошото наследство" на предходните управялващи, спрените еврофондове и успеха на Дончев, който е успял да върне доверието на международните институции в България. 

Димитър Главчев обясни, че не иска да дава оценки на вече бившия финансов министър Симеон Дянков, защото тя вече му е дадена вече от международните финансови институции. 

На фона на противоречива информация дали е подал оставка или е уволнен от поста, депутатите от ГЕРБ обясниха, че решението на Дянков е било лично, мотивите за оставката му са лично негови и те не знаят какви са те. 

Главчев се спря и на протестите, при които вчера стотитци хиляди граждани блокираха цялата страна. "Няма как да не подкрепим всички протестиращи", заяви Глачев, но обясни, че не се опитва да политизира протестите. 

Той припомни че ПГ на ГЕРБ вече е сезирала всички компетентни органи и са започнали одити в ДКВЕР за формирането на всички регулируеми цени. Той върна лентата назад към предишните управления и се възмути от реакциите на "Синята коалиция" и БСП за случващото се в страната.

По-рано днес Надежда Нейнаски, Иван Костов и Мартин Димитров поискаха оставка на правителството и сформиране на експертен кабинет. Подобно становище беше изразено и от партия "Атака". 

„Някак си не е етично тези, които са натрупали грешки по време на целия преход, сега да искат оставка на правителството", заяви Главчев. 

По думите на депутата е „абсолютно безотговорно“ да се настоява за предсрочни избори 4 месеца преди парламентарните избори. Припомняме, че "Синята коалиция" настояха за сформиране на нов кабинет в рамките на този парламент, а не за свикване за предсрочни парламентарни избори. 

Главчев определи като „екзотични“ предложенията на левицата да се извърши национализация на енергоразпределителните дружества. 

Той използва доста остри думи по адрес на политическите опоненти и обясни, че хората, които сега предлагат национализация, са станали известни в обществото като „енергийно лоби и енергийна мафия“. 

По думите на Главчев ЕРП-тата са били приватизирани през 2004 година по време на управлението на Симеон Сакскобургготски, а "тройната коалиция", която дойде на власт през 2005 година не е осъществила следприватизационния контрол. 

Според Главчев „колегите вляво“ имат влечение към държавното, защото там нещата са по-мъгляви. Според него точно обратния модел са избрали представителите на ГЕРБ, които държат всичко да бъде прозрачно. 

„Ожалени няма да има, когато става въпрос за нарушени граждански интереси“, заяви депутатът.

Изказването на Диан Червенкондев беше в духа на това на колегата му. По негови думи много политици от предишни управления са се изказали за случващото се в страната. „Нека видим кои са тези политици", призова Червенкондев.

По думите му всички те са от „ерата на секретните договори“. Тук Червенкондев подхвана любимата тема на управляващите за приватизацията на ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3 от правителството на Иван Костов, договорката да бъдат затворени блокове 3 и 4 АЕЦ "Козлодуй" по времето, когато Меглена Кунева беше еврокомисар, и други енергийни решения от миналото.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати