29 Март 2024 г. Петък

Кой се вълнува от Дянков при тези масови протести!

2013-02-18 15:37:54

Настояваме за оставка на цялото правителство, то изцяло загуби доверието, никакви маневри няма да решат същинския проблем за характера на властта и това, че не защитава интересите на хората, а на монополите. Това заяви пред български журналисти в Брюксел лидерът на БСП Сергей Станишев. 

По думите му оттеглянето на Симеон Дянков от правителството не е темата, която вълнува България днес. Според него главното са безпрецедентните масови протести, по-мащабни от събитията през 1997 г. и сравними единствено с митингите от 1989 година. 

Станишев посочи, че сред 100-те хиляди протестирали в 24 града у нас е имало хора с различни мотиви - еколози, защитници на правата на майките, противници на цените на тока и парното. Общият знаменател е протестът срещу липсата на държавност и срещу плячкосването на държавата - резултат от политиката на ГЕРБ, покровителствала монополите във всички сектори на икономиката, заяви Станишев. 

Тези протести са срещу деребействането и смазването на малкия и средния бизнес, всички бюджетни проблеми се решават на гърба на хората, 40 социални придобивки бяха отнети, отбеляза той. 

По неговите думи хората са докарани до отчаяние, притиснати са до стената.  Станишев определи действията на правителството като панически ходове и пиар за отклоняване на вниманието с цел настоящите управляващи да организират следващите избори. 

Изходът е само политически, с нови избори, на които хората да дадат доверието на онези, на които вярват, коментира той, цитиран от БТА. По неговите думи е необходимо свикването на политически консултации и назначаването на служебен кабинет до изборите за следващо Народно събрание. 

 

Ще търсим доверието на хората за радикална промяна, друго правителство трябва да подготви изборите, каза Станишев. 

Според него днес страната е в ситуация, по-остра от 1997 година. Ако партиите не реагират, значи са непотребни, хората ще излязат отново на бунтове, коментира той. По неговите думи настоящите протести са и политически. Не искаме "да яхаме" протестите, те са справедливи и предизвикани от настоящото правителство, заяви Станишев. Според него управляващите са подчинили и унищожили институциите, а парламентът се е превърнал "в гумен печат". 

Ясно е, че не можем да правим никаква коалиция с ГЕРБ, ние сме в различни измерения, те превърнаха страната в "държава на мутрите и монополите", не може да се намери основа за съгласие, коментира Станишев по повод възможностите за сформиране на следващото редовно правителство.

Според него са необходими нов социален договор и радикална промяна за възстановяване на демократичната социална държава. По неговите думи трябва управление с таланта на цялата нация, а не правилество като това на Любен Беров. Станишев съобщи, че е отменил почти цялата си програма в Брюксел и се връща утре в България.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати