24 Април 2024 г. Сряда

С личната намеса на Борисов парите за фермерите потекоха

2013-02-18 15:36:02

 

15.30 часа днес ще бъдат пуснати платежните нареждания за превеждане на субсидиите за земеделските производители, обяви на пресконференция министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.  Става дума за 841 595 хил. лева субсидии за повече от 83 хиляди земеделски производители. 

Парите са налични и до края на утрешния ден ще бъдат по сметките назърнопроизводителите, увери той. За отпускането им е имало разпореждане на заместник-министъра на финансите Владислав Горанов, който е оторизиран за разпореждане с финансите и осигуряване на ресурса по това плащане, уточни Найденов. 

Парите са от фискалния резерв на бюджета, потвърди министър Найденов. Найденов се извини още единпът на зърнопроизводителите за забавянето на земеделските субсидии. 

Министърът не пропусна да отбележи, че без личната намеса на премиера Бойко Борисов, производителите надали са щели да получат забавените пари. 

„Осигуряването на 1 млрд. лева в рамките на един ден не е по-силите на един министър”, коментира още Мирослав Найденов. 

Министърът отказа да коментира оставката на министъра на  финансите Симеон Дянков, преди това да е направил премиерът  Борисов. На въпрос дали е имало напрежение между двамата министри, Найденов не отрече, че е имало по определени поводи. 

Очаква се най-късно до сряда парите да бъдат преведени по сметките на всички земеделци, уточни и изпълнителният директор на фонда "Земеделие" Румен Порожанов.

Средствата за обработка на земеделските площи трябваше да бъдат преведени в края на януари. След като това не се случи, в началото на този месец фермерите заплашиха, че ще предприемат масови протести и че са готови да "пристигнат с тежка техника на жълтите павета в столицата". 

 

Припомняме, че днес в. „Труд“ писа, че столът на Дянков се клати, тъй като вбесил до краен предел премиера Бойко Борисов заради категоричното си решение да забави плащанията на селскостопанските производители до март-април.

"Възможностите на бюджета са такива, че тези плащания могат да се случат в средата на март и след това евентуално остатъкът в началото на април. Това са възможностите и това ще се случи, каквито и стачки да има", изказа се твърдо на 8 февруари Дянков. Така той отговори на земеделските производители, които заявиха, че ще протестират на 20 февруари пред храм-паметника "Александър Невски".

Премиерът Бойко Борисов, който никак не обича протестите, обаче им обеща, че парите ще бъдат изплатени до 22 февруари. Според източници на вестника миналия четвъртък министър-председателят привикал при себе си зам.-финансовия министър Владислав Горанов, земеделския шеф Мирослав Найденов, както и представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите, Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) и Националния съюз на земеделските кооперации в България. 

На срещата Борисов бил категоричен, че или ще се намерят пари за изплащане на субсидиите веднага, или ще внесе предложение в парламента за промяна в състава на Министерския съвет и ще махне Дянков.


 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати