26 Април 2024 г. Петък

Световните агенции: Борисов не обясни мотивите за промените

2013-02-18 15:13:15

Българският премиер Бойко Борисов освободи от поста министъра на финансите Симеон Дянков веднага след протестите срещу високите сметки за тока, обхванали цялата страна, посочва Асошиейтед прес по повод на промените в българското правителство, обявени от Борисов днес.

Агенцията отбелязва, че премиерът не е обяснил подробно мотивите за тези промени, които ще бъдат предложени за одобрение от парламента по-късно тази седмица.

Асошиейтед прес припомня и за протестите в неделя в България, в които се включиха хиляди хора, обвиняващи правителството, че не успява да подобри жизнения стандарт

Освобождаването на Дянков идва в момент, в който десноцентристкото българско правителство губи доверието на обществото, посочва агенцията и припомня, че това се случва в навечерието на парламентарните избори през юли.


Българският министър на финансите беше уволнен ден след протестите в цялата страна срещу високите сметки за тока, в които се включиха десетки хиляди хора, посочва Франс прес.

Агенцията отбелязва, че Дянков, който води политика на икономии, е бил един от най-непопулярните членове на правителството с одобрение от 11 процента. Постът на Дянков сега се поема от Томислав Дончев, който е малко по-популярен /18 процента/, посочва Франс прес. По повод предложението Лиляна Павлова да заеме овакантения вицепремиерски пост на Дянков, агенцията посочва, че тя е най-популярният член на правителството и се ползва с 30-процентно обществено доверие.

Агенцията се спира и върху серията оставки и уволнения в българската администрация в последно време, като например уволнението на Ангел Семерджиев и оставката на неговата приемничка Юлиана Иванова.

Пет месеца преди парламентарните избори българският премиерът Борисов се ползва с подкрепата на 29 процента от избирателите, докато неговата партия ГЕРБ има едва 22-процентно доверие, посочва Франс прес и допълва, че такъв е процентът на доверие и за главната опозиционна сила – БСП.

По повод вълната от протести, обхванали България заради високите сметки на тока, Франс прес посочва, че това са първите спонтанни масови протести от края на комунизма, които не са организирани от партия. Според политолози има голям риск тези протести да се изродят в неконтролируемо насилие, допълва агенцията, визирайки инцидентите по време на вчерашния протест в София.

Франс прес припомня също, че протестиращите настояват за национализация на трите енергоразпределителни дружества - идея, на която Дянков беше противник.

ИТАР-ТАСС също отбелязва, че оттеглянето на Дянков става след масовите протести срещу високите енергийни сметки.

ДПА припомня във връзка с оттеглянето на Дянков, че когато през 2007 г. България стана пълноправен член на ЕС, българите се надяваха, че техният жизнен стандарт ще се подобри, но днес тя си остава най-бедната страна в блока, като средната месечна заплата е едва 500 евро.

Строгата фискална политика на Дянков беше непопулярна в родината му, въпреки че тя запази бюджетния дефицит на равнище от 0,5 процента от БВП през 2012 г., което беше понижение в сравнение с 2 процента от БВП през 2011 г. Фискалната политика на Дянков беше одобрявана от повечето европейски партньори на България, посочва агенцията. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати