27 Април 2024 г. Събота

Изгонването на финансист №1 – все едно пада правителството

2013-02-18 14:32:08

"Освобождаването на един финансов министър е все едно, че пада правителството". 

Думите са на премиера Бойко Борисов от 22 октомври 2010 година по време на парламентарен контрол в спор с червения депутат Георги Пирински.  Тогава министър-председателят бурно защитава работата на вицепремиера Симеон Дянков, когото днес изгони от кабинета. 

"Оценките, които получава България от рейтинговите агенции, показват, че не се налага освобождаването на Симеон Дянков", категоричен е тогава Борисов. 

По думите му тогава не било проблем да освободи един или друг министър, но в случая с Дянков не се налагали такива действия.

До този момент премиерът не е коментирал мотивите за рокадите в кабинета. И дали думите му от 2010 година имат някаква стойност и с днешна дата.

 

Чуждестранните информационни агенции също отразиха новината за смяната на Симеон Дянков и отбелязаха, че министърът си отива на фона на масовите протести у нас заради високите сметки за ток. 

„Уволнението на Дянков идва в момент, когато дясноцентристкото правителство на България губи обществена подкрепа в разгара на най-големия икономически спад от десетилетие насам и преди парламентарните избори през юли“, пише Асошейтед прес.

Основният въпрос оттук нататък е дали премиерът Бойко Борисов ще успее да запази властта си само пет месеца преди изборите. Примката около врата му се затегна след масовите протести в цялата страна заради непосилно високите сметки за ток и срещу монополите. Недоволството нарасна, а ситуацията изглежда извън контрола на премиера. 

Министър-председателят остро беше атакуван и чрез досието „Буда“. Оправдавайки се по скандала дали е бил вербуван и дали е сътрудничил на службите, премиерът се оплете с дати и събития и отговорите му останаха незадоволителни. 

Показната стрелба срещу Златомир Иванов-Баретата пред Съдебната палата също разклати доверието във властта. Последните социологически проучвания показват спад в доверието на кабинета и изравняване на силите на ГЕРБ и БСП.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати