26 Април 2024 г. Петък

Данъчните и прокуратурата ровят из имотите на Семерджиев

2013-02-18 12:21:57

Националната агенция за приходитe и Софийската градска прокуратура започват проверка на имущественото състояние на бившия председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. 

Ревизорите на агенцията ще изследват доколко притежаваното от Семерджиев имущество отговаря на официално декларираните от него доходи. Проверката ще обхване и членовете на семейството му, както и близки до него дружества. Резултатите ще бъдат изпратени на Софийска градска прокуратура, съобщиха от приходната агенция. 

При подобни проверки данъчните инспектори оценяват цялото притежавано имущество от съответното физическо лице и го съпоставят с приходите му. Ако се установи разлика, се начисляват дължимите данъци, заедно с лихвите за пет години назад.

На 28 януари премиерът Бойко Борисов поиска оставката на тогавашния шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Тогава като официален мотив се посочи, че той си заминава във връзка със забавянето и липсата на разработени и приети подзаконови административни актове, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, което стана причина Европейската комисия да сезира Съда на ЕС.

"Неслучайно отстраних Семерджиев и съм убеден, че той ще има среща с прокуратурата, защото много неща ще излязат за този човек. Аз съм го назначил, аз съм го уволнил", мотивира решението си премиерът в събота. 
Междувременно TV съобщи, че Семерджиев е бил в конфликт на интереси, докато е оглавявал регулатора. 

Той е дал лиценз на Анелия и Румен Димитрови, които притежават фирмата "Проенерджи трейд". Нейния предмет на дейност е "търговия с електроенергия". В замяна на това те му продават много евтино имот в затворен комплекс от еднофамилни къщи с басейн във вилната зона на Кошарица край Несебър. Вилата е купена за 35 000 лв., но според брокери на недвижими имоти реалната пазарна цена е 100 хил.  
 
В имотната си декларация пред Сметната палата за миналата година Ангел Семерджиев пропуска да декларира и мезонет от 168 кв. м. В охраняван комплекс на брега на морето в Несебър. 

Той го купува през март 2011 г. за сумата от 182 480 лв. или 90 000 евро. Проверката на TV 7 в агенцията за недвижими имоти, която продава апартаменти в този комплекс обаче показа, че цената на кв. м. е 1 260 евро, тоест за мезонет от 168 кв. м цената би трябвало да бъде 211 680 евро, а не 90 000 евро, колкото е платил Семерджиев.
 
Продавач на луксозната придобивка на Семерджиев е бизнесменът Николай Николов, който е построил и комплекса. Той също има бизнес, свързан със зелената енергия. Неговата фирма "Транзакта" изготвя проекти за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници, пише в официалната интернет страница на дружеството.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати