Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Окт 24
Начало arrow България arrow Срещу какво протестираме?

Срещу какво протестираме?

  Print E-mail
2013-02-18 12:18:33
източник: dnes.bg

От месец насам България е залята от протести. Седмица след седмица те набират сила и все повече привърженици. Паралелно с това обаче сякаш се губи общото сечение между протестиращите, а с умели политически ходове не една и две партии се опитват да се реанимират и да извлекат своята полза.

Спусъкът на протестите се оказаха януарските сметки за ток. Те отключиха недоволството – първоначално на получилите по-високи сметки, а после –Не на монополите”, но за броени дни се превърнаха в протест срещу управляващите.

В този момент спрях да припознавам каузата – намеси се политиката, при това по най-груб и недостоен начин. Това вече не е моят протест, защото протестиращите не дават решение, а искат грубо възмездие. Появиха се дори призиви за национализация – идея, която звучи колкото нелепо, толкова и стряскащо.

Шахматната дъска и токът

Политическите хватки около протестите доведоха до престрелки и прехвърляне на горещия картоф – кой е пуснал електроразпределителните дружества на пазара, кой им е дал монополната позиция и кой им налива печалби. Всичко това на фона на призиви за прекратяване на лицензионните договори и прогонването на трите компании от страната.

Сагата с енергетиката обаче няма да се разреши така.

В подобна ситуация полезните ходове са малко и те със сигурност не са свързани с прибързани действия и гръмки заплахи за отнемане на лицензи. Особено когато говорим за публични компании, каквито и трите ЕРП-та са, реториката трябва да е по-умерена, защото на карта се залага както стабилността на капиталовия пазар, така и авторитета на регулаторите, отговорни за контрола върху информацията, която се разпространява за дружествата на борсата.

Умелото отиграване на ситуацията – такова, което ще е от полза на обществото, а не на търсещите реабилитация политици, е разсекретяване на договорите с чуждестранните компании, които опрерират на пазара на енергия у нас. Обнадеждаващото е, че пътища за това вече се търсят.

Другият път е законова промяна и разваляне на възможността за монопол на пазара чрез допускането и на други разпределители на пазара. Ако хапката е толкова апетитна, със сигурност ще се появят заинтересовани играчи. Справка – развитието на пазара на мобилни услуги.

Повече пазар

В момента разпределението на електроенергия е строго контролирана от държавата сфера – от цената за достъп, през цената за пренос, до крайната цена – всичко това се контролира от държавни органи. В такава ситуация да се каже, че злият дявол са ЕРП-тата, е меко казано нахално.

Всъщност, ако се абстрахираме от напрежението около протестите, трите ЕРП-та правят всичко по силите си през последните седмици, за да обяснят цените, политиката си и проблема с високите сметки. Нещо, което не бихме видели от нито едно държавно предприятие.

Това е пряк ефект на повечето пазар – трите компании са заинтересовани от оставането си на пазара. Ако сред тях бъдат допуснати и нови дружества, то ще говорим за конкуренция. Реална – с което цените ще паднат. Поне частта, която контролират ЕРП-тата.

Ами национализация?

Национализацията е възможно най-неподходящият път за излизане от ситуацията, защото между държавен и частен монопол разликата не е голяма – за крайния потребител вероятно и никаква. Що се отнася до сметките, най-болезненият пример за това е софийската топлофикация. Между другото, сметките за парно също са изключително съмнителни, но от години ситуацията не се е променила дори минимално.

Връщането на ЕРП-тата в ръцете на държавата със сигурност ще вкара повече напрежение, защото администрацията досега не е доказала, че е способна да се справя ефективно с управлението на който и да е мащабен проект.

Интересна е и схемата, която от ЧЕЗ разпространиха за разпределението на средствата, които постъпват в разпределителните дружества. Тя показва всичко друго, но не и това, че държавата в случая е защитник на интереса на хората.

Игра на политика

Всичко, което се случва в момента, е игра на политика. Безспорно има много хора, които протестират срещу високите сметки. Те обаче трябва да насочат енергията си срещу политиците, а не срещу разпределителите. Причината – последните са частни компании, опериращи в условия, зададени им именно от политиците.

Политиката обаче подменя протеста. Популизмът и политиканстването се хванаха за ръка с обещанието за национализация. Темата се сменя към бедността, кризата, ниските майчински. Дават се щедри обещания, без обаче да се отговори на конкретния проблем – ще се либерализира ли пазарът и ще стане ли по-ефективна държавата.

Затова този протест вече не е моят. Моята кауза не са изборите, а конкретните действия за подкрепа на пазара и изтегляне на държавата към основните ѝ проблеми – реформа на вътрешното министерство, реформа на здравеопазването, реформа на образованието. И продължавам да чакам реални платформи за промяна именно там. Но все така си чакам.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, ...
  Новини Затвърждава се подкрепата за протестите, на мнозинството от хората са против блокадите. Лидерите на протестите придобиват разпознаваемост по-скоро бавно. Доверието във властта остава ниско. Силите на ...
  Новини Спокойно премина 49-ата вечер на протести в София, предаде БНР. Демонстрантите донесоха на площад "Независимост" свое "гражданско шкафче", на което ...
  Новини 60% от българите подкрепят протестите. Въпреки подкрепата за протеста, по-голямата част - 39% - от българите остават скептични, че те ще доведат до оставка на правителството.Това показват ...
  Новини Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста облачност и на места ще превали и прогърми.Това съобщиха от НИМХ.Ще духа слаб до умерен ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?