27 Април 2024 г. Събота

И Станишев поиска оставката на правителството

2013-02-18 08:37:31

Българите са прави да протестират и да търсят справедливост, да защитават правата си. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по повод днешните протести, цитиран от пресцентъра на политическата сила.

"Ясно се вижда, че протестите от последната седмица по същество са насочени срещу мизерията, липсата на справедливост и социална защита от държавата”, смята Станишев. Той изтъкна, че с бездействието си правителството показва своята неадекватност и неспособност да реши проблемите в страната.

"Хората са на улицата, повече от 100 000 протестираха днес, а премиерът мълчи в Македония, мълчат и министрите. След всичко, което стана днес в страната, България вече не е същата. Вижда се ясно, че правителството и премиерът Борисов нямат нужния обществен кредит на доверие, за да овладеят ситуацията и да отговорят на очакванията на хората”, твърди лидерътна БСП пред БГНЕС. “Аз не изключвам възможността и за предсрочни избори, защото такава ситуация, в която няма доверие към властта и към държавата трябва да има политическо решение – това е единствено възможната развръзка”, добави той.

Според Станишев най-вярното решение ще се постигне чрез гласа на хората, а това става на избори. “На страната днес са й нужни институции, парламент, ползващи се с доверието на гражданите, за да направят промените в политиката на държавата и да отговорят на очакванията на хората", убеден е той.

"Затова първата стъпка към решаването на проблемите на страната е оставка на кабинета. Ние ще настояваме за спешни консултации с политическите сили в България, за да бъдат те адекватни на очакванията на хората", подчерта лидерът на БСП. "Днес хората сами поискаха оставката и на премиера и на правителството, защото разбират тяхната обвързаност, тяхната зависимост от монополите", изтъкна Станишев.

"Все по-наяве излиза икономическата обвързаност на това правителство с тези електроразпределителни дружества. Едно от първите решения на това правителство през август 2009 година бе да се даде без конкурс на EVN Горна Арда. От медиите разбирам, че достатъчно близки хора на премиера са в ръководството на ЧЕЗ, тогава няма защо да се питаме защо не се осъществява ефективен контрол върху цените", обяви лидерът на БСП.

Вместо да вземе решителни мерки срещу монополите, премиерът прави имитация на някакви действия в стил "тука има – тука няма", като назначава и уволнява шефове на ДКЕВР. Днешното искане на оставката на назначената преди три дни от самия Борисов Юлиана Иванова е поредното доказателство за неспособността му да се справи с проблемите или говори за неговата обвързаност с политиката за защита на монополите, която това правителство превърна в своя основна цел, отбеляза Станишев.

Правителство на Борисов е взело в ръце всички икономически и финансови потоци в страната, но не може да реагира адекватно, защото неговите икономически интереси противоречат на интересите на хората, каза в заключение лидерът на опозицията.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати