20 Април 2024 г. Събота

Клати ли се столът на Дянков?;Срив на доверието в ГЕРБ; Най-масовия протест от 16 години насам

2013-02-18 08:25:32

"Столът на Дянков се разклати". Финансист номер едно, който от по-миналата седмица е в САЩ, е вбесил до краен предел премиера Бойко Борисов заради категоричното си решение да забави плащанията на селскостопанските производители до март-април, информира "Труд".

"Възможностите на бюджета са такива, че тези плащания могат да се случат в средата на март и след това евентуално остатъкът в началото на април. Това са възможностите и това ще се случи, каквито и стачки да има", изказа се твърдо на 8 февруари Дянков. Така той отговори на земеделските производители, които заявиха, че ще протестират на 20 февруари пред храм-паметника "Александър Невски".

Премиерът Бойко Борисов, който никак не обича протестите, обаче им обеща, че парите ще бъдат изплатени до 22 февруари. Според източници на "Труд" миналия четвъртък министър-председателят привикал при себе си зам.-финансовия министър Владислав Горанов, земеделския шеф Мирослав Найденов, както и представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите, Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) и Националния съюз на земеделските кооперации в България. По случайност в кабинета на Борисов се оказал и лидерът на РЗС Яне Янев, който обаче бил по друг въпрос.

На срещата Борисов бил категоричен, че или ще се намерят пари за изплащане на субсидиите веднага, или още във вторник (19 февруари) ще внесе предложение в парламента за промяна в състава на Министерския съвет и ще махне Дянков.

Няколко часа по-късно на сайта на земеделието се появи съобщение, че още във вторник или най-късно в сряда средствата ще бъдат по сметките на зърнопроизводителите. А едната от браншовите организации - АЗПБ, обяви, че няма да протестира, припомня вестникът.

В контекста на събитията от последните дни председателят на правната комисия в парламента Искра Фидосова твърди уверено за "Преса"Срив на доверието в ГЕРБ ? Няма такова нещо. Истинските социолози са българските граждани. И когато дойде датата на парламентарните избори, ще разберем кой каква подкрепа ще получи".

"Задачата ми е да изпълня Фонда за наука с достойни хора", посочва пред "Монитор" една от приоритетните си задачи акад. Стефан Воденичаров, министър на образованието, младежта и науката. "Пуснал съм писма до всички научни институции да ми предложат нов директор на фонда".

"100 000 недоволни блокираха страната в най-масовия протест от 16 години", отразява събитието на вчерашния ден със статистически съпоставителен анализ "Сега". Около 100 000 души в поне 35 български града излязоха вчера на протест срещу високите цени на електроенергията и завишените сметки за ток и парно. Това са най-масовите демонстрации от времето на Виденовата зима преди 16 години. Протестиращите блокираха улици и кръстовища, пътища и магистрали. Исканията за изгонване на фирмите, собственици на ЕРП-тата, ескалираха в бунт срещу ГЕРБ и Бойко Борисов. Демонстрациите в София, Варна, Дупница продължиха най-дълго - над 5 часа. Протестиращи нарекоха бунта "начало на Българската пролет". По сградите на енергоразпределителните дружества, Министерството на икономиката и по Народното събрание полетяха камъни, бутилки, яйца, плодове. В столицата се стигна до сблъсъци с полицията. В други градове органите на реда само охраняваха шествията и пренасочваха движението, за да не се стигне до инциденти.

По численост Варна бе водеща (20 000 души) - и там протестът прерасна от недоволство от високите сметки за ток до искане за оставка на правителството. Досега в морската столица никога не е имало толкова масови протести. Единствената реакция на премиера бе да поиска спешно оставката на назначената от него едва преди 4 дни за председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Юлиана Иванова. Повод са разкритията от деня след избора й, че държи интернет магазин, който продава незаконно цигари. Както и в случая с нейния предшественик Ангел Семерджиев, оставката бе подадена незабавно.

След удара с декемврийските сметки за парно в София, за който "24 часа" първи сигнализира, януарските суми тръгнаха надолу. Причината е поевтиняването на руския газ с над 20%. Но повлияването на цената на синьото гориво от това се свежда само до 9,8% по-ниска цена на едро. Сравнено с първия месец на 2012 г. има с 32% скок и с 59% спад.

"Протестът срещу скъпия ток затвори кръстовища и пътища", пише "Стандарт". Всеки трети ще получи с 16% по-ниска сметка за ток, обещават от "Енерго-Про", които обслужват Югозападна България. Връщат пари, ако се докаже, че фактурата е надписана. "Не опъваме чадъри", твърдят от ГЕРБ. "Договорите за цените на тока са подписани от предишните правителства и ние само ги изпълняваме", коментира пред изданието Димитър Главчев, зам.-шеф на депутатите на ГЕРБ. БСП и ДПС искат предсрочни избори.

"Народът не иска политици на протеста", казва политологът Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг пред "Стандарт". "Ножът още не е опрял до кокала както през 1997 г. Призивите за национализация звучат добре, но са абсурдни. Уличният бунт трудно ще успее да роди нова партия до изборите", прогнозира г-н Павлов.

Около 90 хил. лева ще плати Министерството на икономиката на консултант, който да анализира горивно-енергийния баланс на страната и да предложи промени в енергийната стратегия, показва справка в регистъра за обществени поръчки. Това е поредна поръчка на ведомството за избор на консултанти анализатори. Само за последните шест месеца министерството е обявило шест подобни конкурса на обща стойност 2,28 млн. лв., показва проверка на "Труд". Изданието публикува данни от изследване на Блумбърг за цената на горивото в 60 държави, според тях - работим цял ден за 12 л бензин. В България бензинът е евтин, но хората не могат да си го позволят. По-зле са само в Пакистан, Индия, Филипините и Нигерия.

Политиката ще играе съществена роля в предстоящия на 24 февруари патриаршески събор, на който ще бъде излъчен новият български духовен водач, коментира "Сега". 142-мата делегати ще избират между русенския митрополит Неофит, ловчанския Гавриил и старозагорския Галактион. И Неофит, и Гавриил имат добри отношения с управляващите от ГЕРБ. Неофит е харесван както в средите на управляващите, така и сред левицата. Той има досие с име агент Симеонов. Гавриил е харесван от десните заради това, че не е сътрудничил на бившата Държавна сигурност, но е недолюбван от ГЕРБ. Не бива да се забравя, Гавриил е много по-близък до Руската патриаршия и е станал епископ под натиск от Москва. Бившият разколник Галактион Старозагорски е бил депутат от СДС. Известен е с това, че даде архонтска титла на евродепутата Слави Бинев и на петричкия бизнесмен Иван Кочев-Чомбе, както и със светските си слабости. Псевдонимът му от ДС е Мишо.

Проф. Михаил Неделчев, бивш депутат от СДС, прогнозира в интервю за "24 часа"Нова власт на БСП е равно на опашка пред терминал 2. Най-слабият премиер беше Филип Димитров. В бедните страни министър-председателят е като шериф, като терапевт и често популист, за да създава надежди. Нямам никакво отношение към партията на Бойко Борисов, но в изпълнителната власт не трябва да си философ или голям мислител. Големите идеи само ще пречат на премиера", смята проф. Неделчев.

"Цял екип напуска "Пирогов", оповестява "Преса". Всички от отделението по инвазивна кардиология отиват в "Токуда". "Не е въпрос само на пари. Отиваме в частната болница, защото ни предлагат възможности за развитие, свобода за работа и израстване", обясни д-р Светлозар Сардовски.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати