Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Април 17
Начало arrow България arrow "Да запалим монополите" в цялата страна

"Да запалим монополите" в цялата страна

  Print E-mail
2013-02-17 09:44:37
източник: actualno.com

 

"Стани, стани, юнак балкански, от съд дълбок се събуди, вземи си сметките януарски и публично ги изгори!"

 

Протестите под надслов "Да запалим монополите" ще се проведат в над 15 града днес, съобщава БГНЕС. В социалната мрежа се разпространява следния призив за участие в протеста: "Стани, стани, юнак балкански, от съд дълбок се събуди, вземи си сметките януарски и публично ги изгори!"

 

В столицата "Да запалим монополите" 4-та част ще започне от 11:00 часа пред сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма - МИЕТ. Ще се съберат недоволни от произволите на Топлофикация и електроразпределителните дружества граждани, които от там ще тръгнат на протестно шествие по маршрут от МИЕТ до Народно събрание. Това е поредната проява на активност на гражданите, след като на 10 февруари се проведе първият голям митинг в подкрепа на техните искания.

 

"Протестите са, защото българите са принудени да плащат по прогнозни сметки. Ако забавят плащанията, се трупат лихви. Българите не могат да се откажат от услугата. Това е рекет. Гражданите и монополите не са равноправни пред съда (те съдят за 1 ден, а ние за 12 г.). 60% от сметката за ток са такси. Пазарът не е либерализиран. Договорите са изключително неизгодни договори. Всички нарушения на българското и европейско законодателство се толерират от правителствата в България".

 

Ето какво искат гражданите в цялата страна:

 

В енергийния сектор те настояват за национализация на ЕРП-ата. Премахване на всички посредници – НЕК да поеме тяхната функция. Разсекретяване на всички договори в сектора Енергетика. Търсене на отговорност на подписалите ги лица. Електроенергията, произведена от АЕЦ "Козлодуй" да се разпределя само на вътрешния пазар за нуждите на гражданите и обществото. Да се премахне задължителното изкупуване на ел. енергията от НЕК.


В сектора на топлинната енергия протестиращите настояват за индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на клиентите/гражданите. Уредите да отчитат в МВтч. Реално отчитане на изразходваната топлоенергия.

 

Организаторите на протестите категорично се разграничават от всички политически партии. "Цяла България излиза под цветовете на националния флаг. Други символи не са позволени.

 

Предвид опитите да се "яхне" народното недоволство и различните пиар активности на властимащите, ние категорично заявяваме, че г-н Делян Добрев подведе широката общественост, че винаги е бил отворен за диалог и не е бягал от тежки теми.

 

Още през юни 2012 г., граждани на София входираха конкретни искания за сектор Енергетика, като отговорът от институцията беше меко казано неудовлетворителен. На следващи наши запитвания отговор не получихме! Ще парираме действията на г-н Станишев, г-жа Кунева и всички други политици, които искат да извлекат политически дивиденти на гърба на народа. Знаем, че те са част от виновниците за незавидното състояние на българите и са пряко отговорни за произвола на монополите в България.

 

Предвид многократните опити за диалог с институциите: срещи с представители на институции като МИЕТ, ДКЕВР и Омбудсмана, отворено писмо до президента, парламента, омбудсмана, председателя на ДКЕВР, МИЕТ, МФ, раздаване на папки с искания лично на депутатите, смятаме, че изчерпахме всички възможни законови начини да накараме институциите да ни чуят. С преговорите до тук! Ние с терористи не преговаряме! Настояваме за реални действия", заявяват организаторите.

 

Гражданско движение "ДНЕС" също обяви, че ще подкрепя и участва заедно с гражданите във всички протести! Свободни граждани – да се обединим, призовават те. "Нека заедно да покажем на управниците на България и монополистите, че след 23 години ограбване на българския народ, ние вече не сме просто народ, а общество на граждани със свободна воля и достойнство! Нека всички заедно да демонстрираме, че няма да търпим арогантното и престъпно безотговорно отношение на институциите и монополните дружества към нас", призовават те.

 

Исканията на Гражданско движение "ДНЕС" срещу произвола на монополите са следните:

 

Електроразпределителните дружества да се откажат от драстично завишените сметки за януари 2013 г. Да бъде променен начинът на ценообразуване, с което да се гарантират прозрачни и ясни сметки за потребителите. Да можем да се отказваме от услугите на "Топлофикация" без последващи плащания, както и да плащаме реално потребеното количество енергия, а не на прогнозен дял. Да имаме възможност да избираме доставчика на електро- и топлоенергия. НС да вземе спешно решение за изпълнение исканията на над половин милион граждани, участвали в подписката срещу произвола на монополите през 2010г., както и да поеме ангажимент за приемането на изцяло нов закон, ограничаващ произвола на монополите и гарантиращ правата на потребителите. Спешно да се извърши пълна ревизия на фирмите на НЕК, тъй като при тях отива голяма част от цената на електрическата енергия.

 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?