20 Април 2024 г. Събота

Станишев, много бързо забрави Батко и Братко!

2013-02-17 09:23:56

Сергей Станишев бързо забрави „Батко и Братко“. Това каза на среща с активисти в Свиленград вицепремиерът и и заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод изявлението на лидера на БСП, че управляващите "вкарват България в диво Средновековие".

Цветанов подчерта, че именно при правителството на Сергей Станишев бяха спрени европейските фондове за България, а при правителството на ГЕРБ те бяха пуснати отново.

“Опозицията може да говори много популистки неща, защото те са по-лицеприятни, но ние говорим за съвсем реални политики. Пореден пример за това са договорените 15 милиарда евро от европейския бюджет за България", изтъкна Цветанов.

Диаметрално противоположни политически сили се обединяват срещу ГЕРБ с цел да се върнат на власт в една безпринципна шарена коалиция, която би довела до връщане на статуквото от преди управлението на ГЕРБ, каза още министърът. Подобно коалиране обаче не е ползотворно за страната и затова ГЕРБ ще участва самостоятелно на изборите и ще се бори за самостоятелно управление, допълни Цветанов.

В района на Свиленград са открити няколко перспективни находища на газ, каза от своя страна министърът на икономиката Делян Добрев, който също беше  в града. Проучванията на района започнаха през лятото. Това е една от концесиите, които даде това правителство, припомни икономическият министър. Той уточни, че според последните законови промени 50% от това, което печели държавата от природните богатства, ще се връща в общините, което ще доведе до тяхното развитие.

 

Добрев подчерта още, че много години не са давани концесии на евентуални находища на природни богатства. Единствената фирма с концесия в Черно море била тази на Красимир Георгиев-Фронтиера, а той се опитвал да изнудва световни компании, за да им преотстъпи концесията, която той е взел само за 200 хиляди. Сега страната очаква два милиона евро от концесията на блок „Хан Аспарух“.

Очаква се до четири години България да стане енергийно независима, като сама покрива нуждите си от газ от новите находища. Енергийният министър посочи като успех за управлението на ГЕРБ създаването на единен орган за природните богатства. Преди това с концесиите са се занимавали три министерства. Служители са свидетелствали, че за да бъде подписана всяка една концесия са били искани пари „под масата“ за това, допълни Добрев. Заради това сегашното министерство на икономиката било наследило над 1300 преписки, някои от които са залежали по 12 години.

Благодарение да дадена от това правителство концесия в един район с изключително висока безработица, са създадени 1500 нови работни места в три находища. Средната заплата там сега е 2000 лева, каза Делян Добрев. Той допълни, че реално страната е излязла от кризата, след като миналата година е отчетен 1% икономически растеж, но той не е достатъчен, за да бъде усетен от хората. 

Министърът посочи като едни от виновниците за това състояние на страната бившия еврокомисар Меглена Кунева, която е подписала за затварянето на блокове на АЕЦ Козлодуй преди изтичането на 30-годишния им експолатационен срок. Освен това точно правителството, в което е участвала е продало ЕРП-тата без никакви права и следприватизационен контрол, който е изтекъл преди идването на власт на ГЕРБ, подчерта той. 

„Абсолютно невъзможно е разтрогването на приватизационните договори, сключени от други правителства. 8 години държавата не е взела нито един лев от дяловото си участие в ЕРП-тата по силата на договорите. Затова и е било решено да се пристъпи към продажбата на процентите, които не дават право на глас и намеса в управлението на дружествата“, обясни още Добрев.

Не това правителство е сключило договорите с ТЕЦ Марица 1 и 3 за скъпия ток, припомни енергийният министър. „Това е направено от предишните правителства, а сега на това се е наложило да изкупува в следващите 15 години скъпият ток от тези дружества по силата на стария договор“, уточни Добрев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати