26 Април 2024 г. Петък

Конгресът на БСП обявява днес ляв завой за изборите под мотото "Мисли първо за малкия"

2013-02-16 10:27:22
Предизборно стягане на редиците, ангажимент за "радикална промяна" при спечелване на парламентарния вот под мотото "Мисли първо за малкия" и "Давай предимство на българското" и промени в устава, даващи последната дума на лидера Сергей Станишев при реденето на листите. Това са основните цели на днешното заседание на 48-ия конгрес на БСП.

Близо 850 делегати се събират в зала 1 на НДК, за да приемат политическата рамка на БСП, която ще бъде основата за предизборната програма на партията за вота през юли.

Мотото на форума е "За нова социална България". Председателят на БСП Сергей Станишев ще представи доклад за обстановката в страната и за дейността на партията за участие в изборите през 2013г. В последната седмица след пленума миналата неделя Станишев на няколко пъти коментира, че България се нуждае от радикална промяна, за да се върне доверието на хората.

В политическата рамка БСП вече обяви ляв завой в 16 стъпки. Сред тях е данъчна реформа за отмяна на плоския данък, който въведе тъкмо БСП, и връщане на прогресивното облагане, като се определи праг за най-ниските доходи, без да се посочват конкретни параметри.

Социалистите предлагат още данъчен модел за финансиране на  здравеопазването - тоест държавно финансиране за държавни заведения, гарантиращи безплатна медицинска помощ за всички, паралелно с осигурителния модел за останалите заведения и обекти на системата. В проекта са заложени и "спешни мерки в здравеопазването - цените на лекарствата трябва да се върнат в поносимите им граници" и да се възстанови държавният контрол и система за ценообразуване от мандата на Тройната коалиция.

БСП поема ангажимент за 250 000 нови работни места, връщане на предишните норми за възраст при пенсиониране и възстановяване на ежегодното индексиране на пенсиите, както и увеличение на майчинските за втората година от отглеждането на детето до нивото на минималната работна заплата, която в края на следващия мандат да е 450 лв.

Социалистите обещават "решителни законови и управленски действия" за ограничаване и регулиране на монополите и ликвидация на картелите, както и за насърчаване и ресурсно подпомагане на дребния и средния бизнес.

Програмата на социалистите предвижда "незабавна реформа на държавната администрация и същественото ѝ съкращаване чрез цифровизация на управлението и публичните услуги, преструктуриране на бюджета за нуждите на приоритетни инвестиции в човешките ресурси".

На конгреса предстои да бъде приет политически документ за участието на партията в парламентарните избори. Социалистите вече очертаха, че техни партньори са патриотични и леви организации.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати