25 Април 2024 г. Четвъртък

От 2016-та личните карти с достъп до е-администрацията

2013-02-16 10:16:19

Система за електронни референдуми ще бъде интегрирана в електронното правителство, заяви зам-министърът на транспорта Валери Борисов по време на заключителен семинар по проекта.

Услугата ще позволи гражданите, неправителствените организации, бизнесът и държавните експерти да обменят мнения, когато се касае за важни проектозакони или други нормативни актове.

Възможно е от 2016 г. тази електронна карта да бъде вградена в личните карти, защото тогава ще изтече договора със Сименс, които правят сега личните карти. В нея ще може да се вгради и електронният подпис, заяви зам. министърът на транспорта.

Така, ако това се приеме от 2016 г., личните карти ставатпълноспектърен инструмент за комуникация с държавната администрация.

Борисов заяви, че е на финалната права проектът за е-правителство в частта му за свързване на държавните и общинските регистри в единна база. Той включва и разработване на проект за електронна идентичност.

Зам.-министърът показа как ще изглежда новата карта, която ще съдържа електронното ЕГН на гражданите. То ще бъде закодирано и само държавните и общински служби ще могат да "четат" данните от него при извършването на услугите, които ще са включени в интернет администрацията.

Тази част от електронното правителство заедно с други модули като тези за сигурност и др. ще струва 12 млн. лв.

Електронната карта ще има и ПИН по подобие на банковите карти.

Борисов посочи, че тук тази част от проекта е разработена от Борика Банксервиз, която оперира със системата за транзакции на дебитните и кредитните карти в страната.

Очаква се след април месец всеки, който пожелае електронна карта да я поиска от Борика Банксервиз, която ще струва 25-30 лв. заедно с четящото устройство.

В друг проект се разработват самите услуги, които ще бъдат предоставени на гражданите. Става въпрос за издаване на удостоверения за раждане, издаване удостоверение за наследници, семейно положение, промяна в актовете за гражданско състояние, възстановяване, данъчна оценка на недвижим имот, припознаване на дете и др.

Предвижда се в кратък срок 80 от близо 2 100 административни услуги да станат по електронен път. 70 от тези услуги ще са достъпни още през май.
По думите на зам.-министър Борисов въвеждането на електронното правителство едва ли ще доведе до огромнитесъкращения в администрацията, които прогнозират експерти и политици.

Заместник-министър Борисов заяви, че технологично няма да има никакъв проблем в една пластика да бъдат събрани личната карта, електронния идентификатор, електронния подпис, електронния здравен картон, банкови и други карти. 

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати