26 Април 2024 г. Петък

Как се засичат електромерите в ЕС

2013-02-16 10:15:20

 

Европейските директиви не постановяват срок за засичане на електромерите. Периодичността се определя от договор между компаниите - доставчици и клиентите. В големите европейски градове е възможно електромерите дори на съседни апартаменти да се засичат на различен период, защото доставчиците са различни, разкрива в репортаж БНТ.

Вариант за контролиране на месечното потребление е и предплатената доставка на ток. Колко често се засичат електромерите в няколко западноевропейски държави и кога се нарушават правата на потребителите?

Електрокомпаниите твърдят, че рядкото отчитане на електромерите се прави, за да се пестят пари. В Белгия електромерите се отчитат един път годишно. През останалите месеци на годината абонатите получават фактури с предполагаемо изчислена консумация. Така е и в съседните държави.

В България токът е най-евтин в цяла Европа, но и заплатите са ниски. Излиза, че българинът отделя за ток много повече отколкото в другите страни. Токът се засича един път годишно в Белгия и Холандия, два пъти във Франция, три пъти във Великобритания.

Жан-Филип Дюкар, говорител на потребителската организация "Тест-Аша":

- Директивата изисква клиентът да бъде уведомяван периодично за потреблението, по ясен и разбираем начин. Но дали фактурата идва на месец или три, пише в договора между доставчика и клиента. Правата на потребителите са нарушени, само ако доставчикът не изпраща редовно фактури.

На фактурите в целия Европейски съюз пише подробно как се формира цената на тока. Но и в Белгия, подобно на България, има недоволни. Основен проблем за потребителите остава периодичността на отчитане.

"С приятелката ми живеем в двустаен апартамент, плащаме по 60 евро всеки на месец за ток и газ. По-голямата част от парите са за ток. Това е много скъпо. Ние нямаме високи доходи.Освен това всъщност не знаем колко изразходваме. Живеем в апартамента по-малко от година и изравнителната сметка ще дойде чак след няколко месеца. Нямам представа дали тези пари, които плащаме, са достатъчни, дали ще трябва да доплащаме, споделя гражданин.

Ако потребителите смятат, че токът им е скъп, могат да изберат друг доставчик. Проверка на БНТ показа, че в един от източните квартали на Лондон има поне осем доставчика, а разликата в цените може да достигне около 150 евро на година.

В центъра на Брюксел потребителите могат да избират между четири доставчика. Смяната става в рамките на три месеца. Преди това в специален сайт потребителят пише адреса си и консумацията, после получава данни колко може да спести при смяната.

Жан-Филип Дюкар, говорител на потребителската организация "Тест-Аша":

- Белгийците се оплакват, че цената на тока е много висока. Някои потребители се оплакват и от грешно пресмятане на фактурата. Те искат прозрачност на сметките. Ако хората се съмняват, че сметката е надута, могат да се оплачат на омбудсмана за енергетиката. В случай, че мислят, че проблемът е в електромера, той се проверява от лицензиран специалист в лаборатория за сметка на потребителя, цената емежду 50 и 80 евро.

Едно от възможните решения на проблема с отчитането е предплатения ток. Такава система има в няколко държави. Тя се въвежда предимно в райони, където има опасност клиентите да не плащат сметките.

 

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати