29 Март 2024 г. Петък

България изгони палестинците от Хамас

2013-02-15 15:13:54

Представителите на палестинската групировка Хамас бяха изгонени от България в петък, два дни след като влязоха в страната по покана на неправителствената организация Център за Близкоизточни изследвания. Те дойдоха у нас в сряда с редовно издадени визи за краткосрочно пребиваване. 

Четиримата палестинци, експулсирани от България, са създавали сериозна заплаха за националната сигурност, съобщиха от пресцентъра на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). 

По време на престоя им в България е получена информация, даваща основание да се счита, че присъствието на четиримата чужденци в страната създава сериозна заплаха за националната сигурност, предвид на което на 14. 02. 2013 г. от председателя на ДАНС са им наложени принудителни административни мерки. 

В изпълнение на наложените мерки четиримата чужденци са напуснали страната на 15. 02. 2013 г. Целта на мерките е превантивна, се уточнява в съобщението.

Не е имало основание на представителите на Хамас да им бъдат отказани визи, заяви в парламента Николай Младенов. Те не присъствали в нито един списък, който забранява влизането им в страна членка на ЕС. 

Младенов уточни, че в ЕС действат санкции срещу Хамас в две посоки - забрана за финансови трансфери и забрана за официални контакти.

Ние официални контакти с тях не сме имали. Те са били тук по покана на НПО, допълни още министърът. Нашите контакти с Палестина се водят през официалните власти, с които ние имаме много добри отношения. И с които продължаваме да поддържаме много активни контакти, допълни Младенов. 

От 18.00 часа тази вечер Центърът за близкоизточни изследвания организира публична лекция на тема „Арабо-израелският конфликт – актуално състояние и перспективи”, на която трябваше да участват Исмаил Абдуллатиф ал-Ашкар, Мушир Ал-Масри, Салах Бардауил, депутати от парламентарната група „Реформи и промяна” в Палестинското законодателно събрание. 

Вчера външният министър Николай Младенов разговаря с министъра на външните работи на Палестинската власт Рияд ал Малки. Двамата са обсъдиха "необявеното посещение в България на група, свързана с движението Хамас, както и факта, че визитата на палестинците не е официална и те няма да бъдат приети от български държавни представители".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати