26 Април 2024 г. Петък

Бъркотията с ЕРП-тата достигна извънземни висоти

2013-02-15 11:09:11

Хаосът около високите сметки за ток в страната става все по-голям и след днешния ден след поредната порция разкрития около функционирането на българския енергиен сектор и поредната порция протести.

Злоупотреби, корупция, неясноти

След като вече пети ден протестите срещу енергоразпределителните дружества продължават, от ДКЕВР разкриха, че в лицензията на ЧЕЗ има нарушения. Това стана след показания на члена на комисията Андон Роков пред Парламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта. Изслушването беше направено във връзка с протестите срещу ЧЕЗ, а тепърва ще има изслушвания и на другите ЕРП-та.

Не са съставяни и връчвани констативни протоколи. Има нарушения на общите условия”, каза Роков, цитиран от Агенция „Фокус”. „Имаме сигнали за благоевградското с. Кулата, че има ниско напрежение. ДКЕВР е сложило уред, който за седмица ще провери дали се подава напрежение по българския стандарт”, посочи той. Андон Роков обясни, че ДКЕВР е налагала санкции на ЧЕЗ, но те са били отменяни от съда, поради неспазване на процедурата за съставяне на акт за административно нарушение. 

„Върви ревизия на общите ни условия. Ще заложим срокът за отчитане да е 30 дни. Сега няма задължение срокът да е 30 дни”, заяви Зорница Генова от ЧЕЗ.

Същевременно протестиращи граждани възразиха и срещу такса за достъп до мрежа на база прогнозна стойност, а не на реално консумирана електроенергия. Всички стопански субекти плащат пет пъти повече такса достъп до електроразпределение, заявиха представители на граждански организации. Те поискаха и разсекретяване на приватизационните договори.

От Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) обявиха, че са готови да публикува приватизационния договор на ЧЕЗ, но от дружеството трябва да дадат съгласие за това.

Според Даниела Пеловска, която е представител на гражданските организации, трифазният електромер, който използват ЕРП-тата, дава отражение върху сметките. Нужен е монофазен, каза тя.

„Всички инвестиции товарят нас. Фактурите ги изпращате със закъснение. Когато се констатира, че вие трябва да разработите фактури поради ваша грешка, вие пускате кредитно известие, което ви намалява сумата по ДДС”, заяви още Пеловска.

„Ние снабдяваме 40 000 км ниско напрежение и в някои случаи не можем да предоставим качествена услуга. Правим възможното”, заяви Стефан Апостолов, изпълнителен директор на ЧЕЗ Разпределение. По думите му 60% от мрежата е амортизирана и са необходими инвестиции. 

В мрежата на ЧЕЗ са инвестирани 650 млн. лв. За последната година дружеството е увеличило инвестициите с 40%, каза Апостолов.

А Комисията за защита на потребителите обяви, че дава един месец на трите електрически дружества да махнат две клаузи от общите си условия. Едната дава възможност, ако електромерът е манипулиран, да се начисли енергия за половин година назад, без значение дали е потребена или не.  Другата предвижда само един месец за обжалване на фактурите. Ако дружествата не се откажат от двете клаузи, комисията ще заведе колективни съдебни искове.

Конфликт на интереси

По-рано днес заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки поиска разваляне на договорите с ЕРП-тата. Има основателни съмнения за пряка родствена връзка между члена на ДКЕВР и довчерашен и.д. председател на комисията Андон Роков и Живко Роков, адвокат на дружеството-монополист „Софийска вода“, каза той.

Заради това  ВМРО ще внесе сигнал до Министерския съвет, който назначава членовете на ДКЕВР, както и до Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Протестите

Отново най-активни бяха варненци, които блокираха за пореден ден движението по бул. „Мария Луиза” в морската ни столица. Жителите на града направиха шествие и към мястото, където снощи беше намушкан един от организаторите на протеста във Варна - Иван Петров. След нападението Петров бе приет в спешното отделение на варненската болница, където му се оказа лекарска помощ. Автомобилът му бе паркиран на улицата зад общината.

„Истината е една. Нека всички да разберат. Днес провокативно ме питаха от една медия кой финансира протестите на хората. Никой не ги финансира. Хората излизат да си изкарат недоволството. Нека да ни охраняват полицаите, ама защо вадят жандармерия....Ние не излизаме да правим престъпления. Искаме тези мафиоти, които окрадоха народа, да си получат заслуженото.”

източник: actualno.com

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати