19 Април 2024 г. Петък

Борисов мощно критикуван в парламента

2013-02-15 11:03:50

Премиерът Бойко Борисов представи в парламента доклад за приоритетите на България по време на Кипърското и Ирландското председателство на Европейския съюз, като това стана повод за критики от страна на опозицията.

Борисов е категоричен, че резултатът за България в преговорите за новата финансова рамка на ЕС е добър. „Ще получим 15,4 млрд. лева, въпреки намалението на общия бюджет на Европейския съюз", посочи той и подчерта, че за всяко евро, внесено в ЕС, България ще получи повече от 5 евро. 
Борисов изтъкна и че ще получим повече пари за АЕЦ „Козлодуй" и подчерта, че сумата, която е определена на 260 млн. евро е със 75 млн. евро повече от първоначалното предложение на ЕС.

Лидерът на БСП Сергей Станишев обаче коментира точно в обратната светлина договорената сума за „Козлодуй"Получихте двойно по-малко, отколкото сте заявили", каза той на Борисов.
По думите на лидера на БСП истината е, че правителството показа неспособност да отстоява националните интереси. Той упрекна Кабинета Борисов, че не са дошли в парламента, за да имат национална позиция преди срещата на върха в Брюксел.

Още по-остри в критиките си бяха ДПС. По думите на Искра Михайлова докладът на премиера е ярко писмено доказателство, че България не е в състояние да води балансирани преговори.
„Неяснотата в националите приоритети е стигнала до нивонеяснота за нашето място и ролята ни в ЕС. България затвърждава ролята си на един тих потребител на каквото му дадат", заяви Михайлова.

Тя каза още, че България работи в посока как да се намалят санкциите при неизпълнение на европейските изисквания и според нея с това се изчерпва позицията на България. „Няма координация, няма отстояване на държавни интереси, има примирение", заключи тя.

Михайлова влезе в диалог с премиера по темата за еврофондовете Болниците, на които режете лентички, училищата, на които режете лентички са договорени по времето на Тройната коалиция".

Лидерът на Атака Волен Сидеров пък каза, че България трябва да започне да се оглежда извън Европейския съюз заради тежката криза в ЕС. Според него системата на еврофондовете е порочна.
Сидеров използва присъствието на премиера в пленарната зала лично да му връчи документи за 23 нарушения на ЕРП-татаи настоя премиерът да прекрати техните договори.

Мартин Димитров от Синята коалиция също отправи критики към правителството, най-вече за това, че няма догонване на доходите, няма доближаване до европейските.
Той е категоричен, че националният приоритет трябва да бъдебързият икономически растеж иначе няма сближаване, няма догонване.

След края на обсъждането премиерът Борисов съобщи, че документите, които Волен Сидеров му връчи за нарушения на ЕРП-тата вече ги е изпратил по предназначение чрез икономическия министър Делян Добрев до прокуратурата.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати