26 Април 2024 г. Петък

14-годишният Борис тежи само 8 кг, когато умира в дом

2013-02-15 09:51:29

Тежката история за живот в лишения и смърт поради немарливост на 14-годишния Борис от институцията в с. Петрово, Благоевградско, е повод Българският хелзинкски комитет (БХК) да заведе трето дело  срещу България в Европейския съд за правата на човека в Страсбург заради смърт на дете в дом.

Борис умира от дизентерия - зараза, обусловена от лоша хигиена. В същия дом избухват няколко епидемии от дизентерия и са заразени и умират и други деца. Преди да бъде заведен в болницата, където умира, Борис е държан 8 дни в дома, без диагноза и съответно лечение.

Борис е изоставен и институционализиран от 18-ия си ден. Той страда от патологично недохранване от третата си година. Тази му болест се задълбочава през годините. Нищо не е правено, за да бъде лекуван. Когато умира на 14 г. възраст, той тежи 8 кг.

Борис е лишен от рехабилитация до 12-та си година. Дотогава той „постоянно лежи в кошче”. Вследствие само две години рехабилитация, преди да умре, той вече ходи с патерици, обува се и се храни сам, общува и сътрудничи.

Разследването за смъртта му приключва с оправдаването й. Прокуратурата приема, че тя е естествена заради заболяването му – Синдром на Даун, което снижило имунитета му. Прокуратурата не споменава болестното недохранване на Борис с давност 11 години, което също е от естество да отслаби организма му, но за разлика от Синдрома на Даун, не е случайно явление, а резултат от третирането му в институцията. Според прокуратурата хората със синдром на Даун по правило умират и Борис не прави изключение.

Прокуратурата игнорира епидемиите от дизентерия в дома и санкциите, наложени от РИОКОЗ заради тях. Според нея дизентерията била „нормална за големи колективи от деца”. Прокуратурата не споменава и лишаването на Борис от рехабилитация през почти целия му живот. Нито забавянето на болничната помощ, когато е заразен с дизентерия. Доколкото той е с „олигофрения” – „тежка малформативна промяна”, която според прокуратурата прави смъртта му закономерна, тези неща са пренебрежими за прокуратурата.

БХК ще защитава това дете от свое име, като твърди, че са нарушени правата му на живот, на свобода от нечовешко и унизително отнасяне и на свобода от дискриминация. Ако Борис не беше институционализиран и с ментално увреждане, той нямаше да бъде, буквално и образно казано, оставен в кошчето от институциите на тази държава.

Предишните две подобни дела на БХК са за Анета и Николина от дома в Стража. Анета умира на 15 г. през 2006 г. от перфорация на стомаха, като в болницата изваждат от нея 25 стелки за обувки, 8 парцала, 3 дунапренени гъби, 6 чорапа, 3 парчета хартия и 3 камъка с големина 3-4 см при операция, която не успява да я спаси. Николина умира на 19 години от недохранване.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати