29 Март 2024 г. Петък

Клати ли клона БСП и ще ги осъди ли Добрев?

2013-02-14 17:23:46

Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев ще заведе дело за клевета и набеждаване срещу всеки, подписал сигнала срещу него за конфликт на интереси. 

Той даде брифинг, след като по-рано днес стана ясно, че Атанас Мерджанов и Румен Такоров от левицата внасят сигнал за конфликт на интереси срещу него в парламентарната комисия за разследване на корупцията по високите етажи на властта. 

Червените депутатите обявиха, че бивш бизнес партньор на Добрев е спечелил проект на стойност 854 300 лева без ДДС за ”Подготовка, проучване и проектиране за изграждане на междусистемна газова връзка България-Сърбия”. Добрев категорично отрече обвиненията. 

Той обясни, че договор за този проект с Евгени Консулов не е подписван. Той е бил назначен на граждански договор за 16 месеца като консултант по въпросния проект, а средната му заплата на месец е била 281. 25 лв. По сметките на Добрев Консулов е взел общо 4500 лева за целия период.

Той обясни още, че договорът на Консулов е бил подписан от бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, по предложение на Добрев.

Министърът защити и квалификацията на консултанта. По думите на Добрев Консулов е магистър по специалността ”Управление на международни проекти”, има опит 8 години с такива проекти, 3 години опит в проверки на международни проекти.

Назначил съм в екипа си човек, с който съм работил преди 6 години, човек, който може да се справи с много тежка работа, заяви Добрев. Той обясни още, че когато е станал зам.-министър в МИЕТ, му е било сигнализирано, че страната ни закъснява безвъзвратно по проекта за изграждането на връзката България-Сърбия. 

По думите на Добрев благодарение на Консулов сроковете са били наваксани и са били спестени над 3 милиона лева по проекта. Министърът не отрече, че е работил с назначения консултант, но обясни, че са били просто колеги, работещи на граждански договор, а не както БСП съобщи – съдружници.

В България всеки може да говори, каквото иска, и смятам, че тази порочна практика трябва да спре, каза още Добрев. Колегите от БСП могат да започнат да си готвят защитата, допълни той.

По думите му този сигнал се внася днес, за да се използва се нагнетената обстановка от протестите срещу високите сметки за ток или ”иначе казано -  да се клати клона”. 

Явно много им преча на БСП, явно нещата в енергетиката вече не се случват, както искат те, обобщи Добрев.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати