25 Април 2024 г. Четвъртък

Ще гласуваме вече от 7 до 20 часа

2013-02-14 17:08:16

Депутатите решиха да изместят с един час изборния ден. Гласуването вече ще започва от 07.00 часа и ще приключва в 20.00 часа. Досега гласуването започваше в 06.00 часа и приключваше в 19.00 часа. Изборният ден ще може при необходимост да бъде удължаван до 21 часа. 

БСП и ДПС не приеха добре идеята за промяната. ОТ ГЕРБ обаче обясниха, че по този начин възможно най-много хора ще могат да упражнят правото си на глас.

Опозицията отправи дежурните си обвинения за опити за предизвикване на хаос и за манипулации на резултатите.

Във всички избори, организирани от ГЕРБ, наблюдаваме хаос, скочи Мая Манолова от левицата, която традиционно беше много активна при обсъжданията на текстовете от Изборния кодекс. 

Тя за пореден път повтори тезата, че си на президентските и местните избори през 2011 година е имало безпрецедентен хаос, за които са били виновни от ГЕРБ.

Проблемът не е, че ще се гласува до тъмно, а че създавате предпоставки да се брои на тъмно и да се носят чувалите на тъмно, заяви Четин Казак от ДПС. 

По този начин депутатът припомни случаите на нарушения при пренасянето на бюлетините на президентските избори.
Румен Петков от левицата също се намеси в спора като обясни, че твърденията на мнозинството, че изместването на изборния ден ще увеличи избирателната активност са несериозни.

Депутатите удължиха заседанието си днес до приемането на Изборния кодекс. 

Предложението беше направено от ГЕРБ и предизвика острата реакция на Мая Манолова, която ги обвини, че продължават с практиката си за приемане на закони през нощта.

Народните представители днес решиха, че на парламентарни избори ще се гласува с интегрална бюлетина, а знакът, който трябва да използват избирателите, е ”Х”. Още миналата година управляващите се отказаха от преференциалния вот, който даваше възможност на избирателя да подреди листата на партията. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати