25 Април 2024 г. Четвъртък

ХАМАС търси Волен Сидеров у нас

2013-02-14 07:28:43

Делегация на палестинската организация "Хамас", която е смятана за терористична от Европейския съюз и САЩ, е на официално посещение в България, предаде вчера електронният сайт на руската НТВ. Съобщението се позовава на базираната във Витлеем, на Западния бряг на река Йордан, агенция "Маан". По информация на "Труд" делегацията е търсила за среща лидера на "Атака"Отдавна поддържам връзки с палестниската общност в България. Не подкрепям политиката на Израел спрямо Палестина и нарушаването на препоръките на ООН за автономна палестинска държава. Хора от палестинската общност са търсили контакт с мен за среща с представители на палестинския парламент. Ще проверя кои са те и ще реша дали ще се видя с тях." "24 часа"допълва, че Министерството на външните работи не знае за пристигането на тази делегация, визитата не е официална и ще се търси повече информация по случая от посолството на Палестина в София.

Президентът Росен Плевнелиев е извикал британския посланик Джонатан Алън в кабинета си преди две седмици. Поводът - изказването на английския политик Найджъл Фарадж, че ако е българин веднага щял да избяга в Англия. Това стана ясно вчера след политическите консултации на Плевнелиев с лидера на "Атака"Волен Сидеров и заместниците му. Във вторник националистът организира протестен митинг пред британското посолство заради дискриминацията срещу българите, информира "24 часа". Президентът е искал да разбере каква е официалната позиция на Лондон. Още на другия ден заместничката на Алън - Катрин Барбър, направи изявление, че британското правителство няма да допусне никаква дискриминация спрямо българските граждани.

"БСП - радикална промяна или просто радикален популизъм?", пита анализът на "Сега". В предизборен документ, който така и не е публично достъпен, опозиционната БСП предлага радикална промяна за България. Това е и заглавието на текста - "Радикална промяна за демократична и социална България". След като не успя да подсили рейтинга си с акцията за спасяване на АЕЦ "Белене", сега БСП явно ще се опита да експлоатира "плоския данък". Държавата първо трябва да покаже, че може да управлява добре своите компании, и едва след това да проявява апетити към частния сектор.

Управлението на Бойко Борисов струва на българите 7 млрд. лева, съобщава "Дума". Такива изчисления направи вчера лидерът на БСП Сергей Станишев. Той цитира данни на БНБ, които показват,че фискалният резерв е около 3,9 млрд. лв., което е под законовия минимум от 4,5 млрд. лева. По думите на Станишев държавният дълг при управлението на ГЕРБ, който ще плащаме всички ние, е нараснал с 3,3 млрд. лв. "Ако към средата на 2009 г. с фискалния резерв е можел да се покрие почти 85% от държавния дълг, сега се покриват по-малко от 30%", пресметна лидерът на социалистите.

Пред "Преса"Не ни извивайте ръцете за Европа. Смятам, че решението да бъдем спрени за Евросъюза е в интерес само на тези, които са против добрите отношения между нашите две страни."

"До 8 г. затвор за скрити осигуровки", информира "Преса". Това ще грози всеки работодател, който е скрил от НАП и НОИ задължителни пенсионни или здравни вноски за работниците си в размер над 12 000 лв. Такива санкции предвиждат поправки в Наказателния кодекс, които депутати от ГЕРБ внасят в парламента."Ще "убият" малкия и средния бизнес", възрази вчера Божидар Данев от Българската стопанска камера.

В навечерието на винения празник "Трифон Зарезан" - 14 февруари, от Изпълнителната агенция по лозата и виното поднесоха обнадеждаващи новини за бранша, пише "Капитал Daily". По думитена директора на агенцията Красимир Коев потреблението на вино на вътрешния пазар през 2012 г. е нараснало с около 10%. Друга тенденция според Коев е тази, че се увеличават продажбите на вино с гарантиран произход за сметка на сивия сектор - за никого не е тайна, че в България той все още има значителен дял. Според Коев искрица надежда има и за износа - данните на агенцията показват годишен ръст от около 1.5%.

На един българин са му нужни над 250 години, за да събере 1 млн. долара от заплата, коментира "Дума". Според показателя, изчислен на базата на пазарните обменни курсове в България, сме с около 100 години по-напред от Румъния - там трябват 350 години, за да се достигане същата сума. На дъното на класацията, освен България и северната й съседка, е още и Мексико. Средният мексиканец трябва да трупа доходи в продължение на три века, за да направи 1 млн. долара. В САЩ се става най-бързо милионер - за 25 години.

Върховната административна прокуратура влиза в ДКЕВР, за да провери как е осъществен контролът над електроразпределителните и топлофикационните дружества, съобщава "24 часа". "Скъпият ток на 3 топлоелектрически централи да се извади от микса в цените на тока. Аз не мога да контролирам регулатора, който е независим. Но лично съм настоявал пред бившия му председател Ангел Семерджиев да извади трите ТЕЦ-а - "Марица изток 3", "Варна" и "Брикел" от микса на цените. Законови поправки да въведат ежегодни одити в ЕРП-ата, в системния оператор, във всички централи, по които се определят цените за крайния потребител", препоръча вчера в парламента икономическият министър Делян Добрев, изслушан по предложение на Ангел Найденовот БСП заради протестите срещу сметките за ток.

Пред "24 часа"Премиерът ме покани за поста в ДКЕВР, с него преговаряхме с RWE". "Сега"Борисов разпореди кадрови промени и поредна проверка на ДКЕВР заради тока.

Министърът на икономиката Делян Добрев е песимист, че ще се стигне до отнемане на лицензии. Скандалът с високите сметки за ток взе традиционния завой към закъснели проверки, закани за сезиране на прокуратурата и заиграване с темата за прекратяване на договорите на електроразпределителните дружества. "Тук политика няма. Всички са виновни, включително и аз, че този шеф на ДКЕВР трябваше още след първата година да го сменя, още тогава трябваше с Трайков да си иде", заяви Борисов при представянето на Юлиана Иванова на министрите. От думите му стана ясно, че той е научил за смущаващи практики в работата на ДКЕВР едва в последните дни. Борисов даде 20 дни кредит на доверие на новия председател на комисията Юлиана Иванова да предприеме мерки, включително и отнемане на лицензи и при доказани нарушения. Протестите продължават. Премиерът хем признавина за слабата работа на ДКЕВР, хем прехвърли отговорността за това върху всички правителства през последните 10 години. По темата на първа страница "Труд"Новият ръководител на ДКЕВР - Юлиана Иванова - има електронен магазин, който незаконно продава и цигари. Иванова притежава фирмата "Имидж код груп", която е собственик на онлайн магазина babbetshop.com. Преди седмица г-жа Иванова е прехвърлила управлението на фирмата и според нейните обяснения магазинът сега предлага само продукти на "Метро".

Общинския съветник от София и член на НС на БСП Георги Кадиев в интервю за "Труд"Ако не плащаш парно, да ти спрат тока и водата. Единствената мярка, която трябваше отдавна да се вземе, бе въвеждане на информационна система в "Топлофикация". Тя се бави повече от 3 години по вина на съветници от ГЕРБ. Системата ще позволи да се контролира по-добре издаването на сметки и засичането на забавените плащания. Един от основните проблеми на "Топлофикация-София" са многото задължения на абонати - за около 200 млн. лв. Не мисля, че национализацията на ЕРП-тата ще реши проблема, каквито идеи се чуват", е тезата на г-н Кадиев.

Директорът на Регионалната здравноосигурителна каса (РЗОК) в Монтана Бистра Георгиева е спечелила поста си с фалшиви документи. Това постанови Районният съд и я осъди на една година условно. Въпреки това тя остава на поста си, пише "Труд". През 2010 г. икономистката Георгиева се явява на конкурса за директорна РЗОК с трудова книжка, според която имала 3 години стаж като шеф на отдел "Кадри" в общинската поликлиника. Но там тя е била обикновен изпълнител, сама в отдела, а не началник, каквито са били критериите за поста в РЗОК. Следствието и съдът установиха,че Георгиева е подправила трудовата си книжка, за да отговори на условията на конкурса.

"Бюджетът на училищата за стипендии ще зависи от матурите", предупреждава "Сега". От втория учебен срок училищата ще разпределят средствата за стипендии на учениците след 8-и клас по нови правила, реши правителството. Размерът на стипендията вече няма да е твърда сума, а ще варира - от 21 до 50 лв. месечно, подобно на стипендиите за студентите. От 2014 г. за пръв път общият бюджет на училището за стипендии ще бъде обвързан с постигнатите резултати на матурите.

Водещата тема на "24 часа"Кодират неприемливите за децата канали със закон". До две седмици СЕМ ще внесе текстове за промяна на Закона за електронните съобщения (ЗЕС), каза председателят на съвета Георги Лозанов. Министърът на образованието акад. Стефан Воденичаров заяви пред "24 часа"Отменям безспорно недостойните проекти за наука, за останалите ще се произнесат учени с прозрачна кариера. Мечтая учителят да се чувства комфортно и да има статуса, който заслужава". Пред "Телеграф"Който иска оставката ми, да дойде да му я дам. Ще затегнем контрола по производството на професори."

"След срещата с министър Цветан Цветанов добих убеждението, че е време за приемането на България в Шенген. Г-н Цветанов излъчва увереност, че страната е готова да бъде приета", са думите на холандския министър по имиграцията и държавен секретар по сигурността и правосъдието Фред Теевен след срещата му с вицепремиера Цветан Цветанов в Хага, цитирани от "Труд". Основен акцент в срещата между двамата бе присъединяването на България към Шенгенското пространство. Българският министър увери домакините си, че страната ни спазва стриктно необходимите условия и стандарти, като уточни, че е създадено отлично взаимодействие между българските и турските гранични власти с оглед недопускане на нелегални имигранти на територията на ЕС.

Теодора Димова - писател - отправя на старниците на "24 часа"Молитва за нашата църква". В БПЦ не става нищо по-различно от това, което става в БДЖ, ЕРП-тата, "Топлофикация", АЕЦ "Белене" - липса на прозрачност, на контрол и всичко, което произтича от това. Де да можеше отец Иван от Нови хан да стане патриарх, както овчарчето Давид стана цар. Защото сегашният устав на БПЦ лишава напълно миряните от участие в избора на патриарх.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати