20 Април 2024 г. Събота

Какво си мести Главчев и в кой джоб?

2013-02-13 14:33:38

Министърът на икономиката и енергетиката подкрепи идеята ЕРП-тата да бъдат одитирани всяка година. Той смята, че на ревизия трябва да подлежат всички от веригата - в т. ч. частните централи и системният оператор, който отговаря за преноса и разпределението. 

По думите му трябва да бъдат проверявани не само от ДКЕВР, но и от Сметната палата. Делян Добрев, който беше изслушан в парламента заради високите сметки за ток,  насърчи десните да внесат такава законова промяна и обеща подкрепата на ГЕРБ. 

Според него електроразпределителните дружества трябва да бъдат задължени да правят инвестиции, с 
които да намаляват загубите, като в същото време се одобряват само вложения, които носят най-висока енергийна ефективност и полза за българския потребител. 

Идеята за ежегоден одит на ЕРП-тата беше лансирана от „Синята коалиция“.

Мартин Димитров обясни, че в момента одити на ЕРП-тата почти не се правят, а такъв контрол трябва да бъде ежегоден. По думите на депутата, ако това не се случи и държавата не си върне регулаторната роля, исканията на БСП и „Атака“ за връщане на комунизма чрез национализация на ЕРП-тата ще се струват на хората много приемливи, защото ще си мислят, че пазарната икономика не работи.

От „Синята коалиция“ призоваха за смяна на състава на ДКЕВР, КРС, КЗП, който не бил  подменян от времето на тройната коалиция.

Депутатът от ДСБ Иван Иванов поиска и да се прекрати практиката потребителите да плащат загубите на електроенергия и кражбите по мрежата. По думите му само това е начинът ЕРП-тата да започнат да инвестират в мрежата.

„Чухме отново, че са виновни ЕРП-тата, те бяха виновни още през 2010 година. Тогава пак правихте проверки, пак правихте одити. Какво стана? Нищо“, заяви бившият енергиен министър и депутат Румен Овчаров.

По негови думи правителството е направило опит да хвърли вината за цената на тока върху възобновяемите енергийни източници и ”универсалния виновник” тройната коалиция. 

Винаги за хаоса във ВЕИ-тата си е изцяло ваша, отсече Овчаров. По негови думи сега правителството се опитва да прехвърли цялата вина на ДКЕВР.

„Какво направи Димитър Главчев за седем месеца? Премяташе си някои неща от единия джоб в другия“, заяви още Овчаров. Депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев е председател на комисията за контрол на ДКЕВР.

„Ако вие не можете да контролирате ЕРП-тата, значи няма държава или гражданите имат нужда от друга държава“, добави депутатът от БСП Румен Петков. По негови думи няма обяснение защо НЕК работи на загуба, а енергоразпределителните дружества работят на печалба.

Два лева данък ”Костов”, шест лева данък ”Зелена енергия” и кражбите на циганските махали. Така според лидера на „Атака“ Волен Сидеров се формира цената на енергията у нас. Той обясни, че гражданите плащат далаверите на правителството на Иван Костов и на следващите кабинети.

 

Сидеров за пореден път призова министърът да каже дали ще отнеме лицензите на ЕРП-тата и дали правителството има воля да ”изгони колонизаторите”.

„Има си условия, при които тези лицензи могат да бъдат отнети – ако са нарушени правилата по догорите“, отговори министър Делян Добрев.  По думите му обаче те не са налице. Добрев  обаче добави, че по-вероятно има основания за налагане на санкции - заради по-дългия отчетен период, например.

Той подкрепи идеята за засилен контрол на държавата и обясни, че няма нищо против смяната на състава на отговорните комисии. Да, заявяваме политическа воля за внесените предложения за избор на регулатора от НС, заяви още Добрев по повод настоятелните питания на Лютви Местан от ДПС.

По думите на Добрев действително комисията за контрол на ДКЕВР в парламента не осъществява достатъчен контрол.

Според министъра трябва да се обърне внимание на енергийната ефективност за намаляване на сметките за тока. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати