26 Април 2024 г. Петък

Воденичаров, какво пак са недоволни долу, чуди се Борисов

2013-02-13 14:30:38

С викове "Мафия!" и "Оставка!" десетки учени протестираха под прозорците на Министерския съвет. Те поискаха за пореден път анулиране на цялата последна сесия във Фонд "Научни изследвания".

Учените очакват да се избере некорумпиран Изпълнителен съвет на фонда, който да подготви нов правилник с мерки. Събрани са 668 подписа в подкрепа на бившия управител на фонда проф. Емил Хорозов с искане той отново да го оглави.

Хорозов е бивш шеф на фонда. През март 2011 година подаде оставка, след като обяви, че проверка за дейността му в периода 2008-2009 г. е показала, че средствата в него са управлявани по съмнителен начин. При избухването на скандала в края на миналата година, Хорозов обвини бившия вече образователен министър Сергей Игнатов, че му оказвал натиск "по всякакъв начин" да бъдат класирани определени проекти.

 

"Дано да не стане практика тези, които биват класирани втори или трети, да стачкуват", заявява премиерът, според когото "тогава ще се обезсмисли смисълът на конкурса".

"Обикновено учените не стачкуват, учените си работят и искат да се работи по правилата", успокоява го новият образователен министър и коментира, че това е "рядка марка, а нещата трябва да влязат в рамките на научната етика“.  И аз така смятам, ама видно е, че не е така, въздъхва Борисов.

Вчера премиерът беше на срещата в образователното министерство, на която стана ясно, че младите учени не са се отказали от протестите.  Самият министър призова за време и търпение, а днес отново се наложи да успокоява страстите.

 

Министърът отговаря, че административно отхвърлените 625 проекта ще минат през нови рецензенти и ще бъде открит нов конкурс. Воденичаров смята, че по този начин нещата ще бъдат решени справедливо.

Сегашният правилник за работа с Фонд „Научни изследвания“ е ограничил влиянието на Министерство на образованието върху неговото управление. Трябва да има технологично време да създадем новото ръководство на този фонд, да направим ревизия на всичко, станало вътре, обяснява той.

Воденичаров напомня, че касира проекти в две направления за 6 млн. лева. Според него обаче другите сесии не трябва да бъдат закривани, докато не минат през рецензенти.

Причините за касирането са намерени „доста забележки“ при проверката на Инспектората на Министерския съвет. И пред министрите и впоследствие пред журналистите, министърът обясни подробно, че всички мерки, които могат да бъдат взети съгласно законодателството и правилата, които съществуват, са взети.

Шест от девет членове на Изпълнителния съвет на фонда вече са подали оставки. Поканени са научните институции да представят нови кандидати за членове и вече има предложения от Селскостопанска академия и Софийския университет.

Нужно е технологично време, за да има ново ръководство на фонда и да се предприемат необходимите мерки, отново коментира министърът, който даде една седмица за това. „Така умозрително да се закрие цяла сесия, научната практика според мен не позволява“, добави той.

Първо ще бъде направен преглед на всичките процедури, които са направени досега, и след ситуирането на новото ръководство ще бъде обявена нова сесия, в която ще участват и административно отхвърлените 625 проекта, и тези, които не са били класирани, обясни той.

По думите му има пари за извънредна сесия. Воденичаров изтъкна, че трябва да се спазят „всички нормативни документи и духа, който има в научната общност“.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати