26 Април 2024 г. Петък

Правителството не прави нищо срещу бунта на глада!

2013-02-12 17:34:09

“Правителството лъже българския народ, че са договорени 2 млрд. евро повече за страната в бюджетната рамка на ЕС за периода 2014-2020г.", заяви Калин Томов от "Движение България на гражданите".

Томов обясни, че “реално са договорени по-малко средства, отколкото при предишния програмен бюджет”. Причина за това е, че тогава разписаните 13 млрд. евро се оказват на практика повече от сега разписаните 15 млрд. евро заради различните нива на инфлация във фазата на договаряне.

“Инфлацията в България за периода е 52.3%, по данни на НСИ, а самото евро също премина през инфлационен процес. Европейският съюз има задължително правило всяка година да се увеличават с 2% средствата за инфлацията, т.е. за 7 години има натрупване от 14%”, обясни Томов и допълни, че сметката ясно показва как договорените средства през 2005 г. са равни на тези, които са договорени от настоящото правителство.

По думите на Калин Томов “правителството на Бойко Борисов има навика да си приписва постижения, които не са негови и да залага мини за следващото управление”. Според него правителството се хвали с магистралите и метрото - проекти, които били подготвени преди идването на ГЕРБ на власт, а не подготвя в момента големи проекти за следващото управление.

 

По повод протестите срещу високите сметки за електро и топлоенергия Тома Биков от партията на Меглена Кунева заяви, че тези протести са “бунтове на глада, а правителството не прави нищо, за да ограничи монополите”. За времето, в което управлява правителството на Борисов не била направена нито една стъпка за либерализацията на пазара на електроенергия, затова сега България отивала на съд и има опасност да плаща 18 хил. евро глоба на ден, посочи той.

Биков определи като безумна и идеята на БСП за национализация на ЕРП-та, защото “отново ще обслужи монополите и няма да реши системните проблеми в страната”. “Това ще струва 1 млрд. евро и означава назначаване на кадри на БСП в бордовете на дружествата. Нека Станишев каже откъде ще се вземат парите за национализацията”, призова още представителят на “Движение България на гражданите”.

“С предложението на БСП за национализация Станишев доказа, че е готов да води популистка политика, каквато води и Борисов. “Протестиращите срещу енергоразпределителните дружества да се преместят пред Министерския съвет”, посъветва Биков участниците в предстоящите протести.

От партията настояват да се въведе единната сметка за ток, чрез която гражданите ще знаят за какво точно плащат и ще бъдат възпрепятствани злоупотребите. Биков припомни, че единната сметка е била предложена на страните-членки на ЕС от Меглена Кунева в качеството й на еврокомисар, както на правителството на Сергей Станишев, така и на Бойко Борисов, но България не е сред 14-те страни, които са я въвели.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати