Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Юни 7
Начало arrow Политика arrow Правителството не прави нищо срещу бунта на глада!

Правителството не прави нищо срещу бунта на глада!

  Print E-mail
2013-02-12 17:34:09
източник: dnes.bg

“Правителството лъже българския народ, че са договорени 2 млрд. евро повече за страната в бюджетната рамка на ЕС за периода 2014-2020г.", заяви Калин Томов от "Движение България на гражданите".

Томов обясни, че “реално са договорени по-малко средства, отколкото при предишния програмен бюджет”. Причина за това е, че тогава разписаните 13 млрд. евро се оказват на практика повече от сега разписаните 15 млрд. евро заради различните нива на инфлация във фазата на договаряне.

“Инфлацията в България за периода е 52.3%, по данни на НСИ, а самото евро също премина през инфлационен процес. Европейският съюз има задължително правило всяка година да се увеличават с 2% средствата за инфлацията, т.е. за 7 години има натрупване от 14%”, обясни Томов и допълни, че сметката ясно показва как договорените средства през 2005 г. са равни на тези, които са договорени от настоящото правителство.

По думите на Калин Томов “правителството на Бойко Борисов има навика да си приписва постижения, които не са негови и да залага мини за следващото управление”. Според него правителството се хвали с магистралите и метрото - проекти, които били подготвени преди идването на ГЕРБ на власт, а не подготвя в момента големи проекти за следващото управление.

 

По повод протестите срещу високите сметки за електро и топлоенергия Тома Биков от партията на Меглена Кунева заяви, че тези протести са “бунтове на глада, а правителството не прави нищо, за да ограничи монополите”. За времето, в което управлява правителството на Борисов не била направена нито една стъпка за либерализацията на пазара на електроенергия, затова сега България отивала на съд и има опасност да плаща 18 хил. евро глоба на ден, посочи той.

Биков определи като безумна и идеята на БСП за национализация на ЕРП-та, защото “отново ще обслужи монополите и няма да реши системните проблеми в страната”. “Това ще струва 1 млрд. евро и означава назначаване на кадри на БСП в бордовете на дружествата. Нека Станишев каже откъде ще се вземат парите за национализацията”, призова още представителят на “Движение България на гражданите”.

“С предложението на БСП за национализация Станишев доказа, че е готов да води популистка политика, каквато води и Борисов. “Протестиращите срещу енергоразпределителните дружества да се преместят пред Министерския съвет”, посъветва Биков участниците в предстоящите протести.

От партията настояват да се въведе единната сметка за ток, чрез която гражданите ще знаят за какво точно плащат и ще бъдат възпрепятствани злоупотребите. Биков припомни, че единната сметка е била предложена на страните-членки на ЕС от Меглена Кунева в качеството й на еврокомисар, както на правителството на Сергей Станишев, така и на Бойко Борисов, но България не е сред 14-те страни, които са я въвели.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Перник влиза от криза в криза. Това стана ясно от коментара на кмета на Перник Станислав Владимиров пред БиТиВи.Той посочи, че новият водопровод вече е дал лека авария. Сега той се ...
  Новини "За да спрем да налагаме масова психоза, Гешев трябва да арестува Борисов, а Кошлуков да се опита да бъде почтен. Изразявам силно безпокойство, че близо 20 часа няма заседание на ...
  Новини Министърът на екологията Емил Димитров - Ревизоро и днес си е написал оставката, без да я съгласува с някого, но и без да опъва ластици, както се изрази по аналогия с думите на ...
  Новини 5+1 партии в следващото Народно събрание. Формацията на Слави Трифонов е трета политическа сила. Това показват данните от последното проучване на "Тренд".ГЕРБ продължава да бъде ...
  Новини По инициатива на българската страна Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република България Румен Радев, съобщава Кремъл на своя уебсайт.Путин и Радев ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?