19 Април 2024 г. Петък

"Умни" електромери сменят инкасаторите

2013-02-12 17:20:31

Стотици недоволни от високите сметки за ток излязоха на пореден протест пред сградата на ДКЕВР, организиран от ВМРО и „Атака“. 

С викове „оставка“ и освирквания хората настояваха да бъдат прекратени договорите с ЕРП-тата. Бунтуващите се от високите сметки хвърлиха домати по сградата на ДКЕВР. Те издигнаха чучело с образа на икономическия министър Делян Добрев. Под негова снимка беше изписано „Слуга на монополите“. Символично като факла пламна и сметка за ток. 

"Бойко, ако ЧЕЗ не изЧЕЗне от България, изЧЕЗваш ти" беше един от плакатите, които носиха недоволните. 
По-рано днес министър Делян Добрев присъства на една от проверките, където от  от жилище на столичния бул. „Петър Дертлиев” бе взет електромер на потребител, който е подал жалба за завишена сметка, и бе представен за проверка в Българския институт по метрология. 

Недоволната Владимира Благоева, която беше със сина си, разказа, че сметката ѝ за ток през декември е 330 лв., а за ноември е била 160 лева.

Жената каза още, че дори очаквала декемврийската сметка да й е по-ниска, тъй като тричленното й семейство отсъствало пет дни по празниците. 

Владимира била в майчинство и затова по думите й потреблението й е едно и също всеки месец. 

По сигнал на недоволни потребители още три електромера са предадени за проверка. Електромерите ще бъдат тествани в продължение на 24 часа и ще се отчете не само дали са изправни, но и дали в последните 
месеци са работели коректно. 

На случаен принцип ще бъдат проверени още десетки електромери на граждани, подали жалби в ЧЕЗ, като за проверките потребителите няма да заплащат. 

„Ще проверим достатъчно голяма извадка и може да се окаже, че някои електромери не отчитат коректно, но в 
повечето случаи проблемът за високите сметки няма да бъде в електромера“, коментира Добрев.  

В най-скоро време в България трябва да започне подмяната на обикновените електромери с т.нар „умни” електромери, които изпращат отчетените данни дистанционно чрез модем, предложи министърът. 

„Умните“ електромери комуникират директно със системата и изпращат показанията чрез модем - тоест няма да разчитаме на инкасаторите да минат и да отчетат уредите на 30-ия и ли 40-ия ден, а в точния ден и час електромерите ще изпращат данни към системата, обясни процеса министърът.

Освен че отчетният период ще е точно фиксиран и че отчетът ще е по-надежден, внедряването на такива електромери ще помогне и за либерализирането на пазара. Добрев посочи, че и сега на хартия всяко домакинство може да си избере търговец, който да му доставя енергията, но на практика това е невъзможно, защото никое дружество, регистрирано като търговец на електроенеригя, не се наема да направи разходи за инкасатори, каси за заплащане на енергията и други. 

С такива разполагат само електроразпределителните дружества и така на практика те нямат конкуренция. Ако имаме „умни“ електромери, сметката може да бъде превеждана по електронен път - на ЧЕЗ, ЕВН, Енерго-Про или на още 100 регистрирани търговци на електроенергия. 

Потребителите ще могат да следят сметката си в реално време. Министърът посъветва още да се използва предплатена услуга за използване на електроенергия. Тази услуга е изключително подходяща за вилни зони. Собствениците на вили, които не ги ползват целогодишно, могат да си купят ваучер за електроенергия за 100 лв. например, след което да наберат цифрите на ваучера на електромера си и той да се зареди със съответното количество електронерегия, обясни Добрев.

 

За да се случи това обаче домакинството трябва да е снабдено със специален електромер. Стойността на един „умен“ електромер е около 30 лв., а на такъв електромер, който може да работи с предплатен ваучер - около 30 евро.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати