28 Март 2024 г. Четвъртък

Опрощаване на сметките не е на дневен ред!

2013-02-12 10:59:08

Изцяло трябва да се промени моделът за ценообразуване в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДЕКВР), защото в момента той е изключително некоректен. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред TV7 в коментар на високите сметки за ток и парно.

Ресорният министър посочи, че сега се разглеждат като база направените разходи, без да се прави сравнение за това дали тези разходи са реално извършените по пазарни цени или просто "една предоставена фактура". Това положение се отнася най-вече за инвестициите, тъй като те се предлагат и приемат от страна на държавния регулатор на базата на тази фактура.

Министърът коментира, че комисията на пръв поглед има прозрачен подход на работа, но има още много да се желае от нея.

"Основното е да се променят структурите на ценообразуване. В последните 10 години не е постигнато такова нещо, а напротив. Цените само растат", обясни той.

Добрев изрази мнение, че енергийният регулатор трябва да бъде "силен" и трябва да насочва инвестициите там, където е най-добре и полезно. В тази връзка министърът заяви, че дейността на ДКЕВР трябва да бъде ревизирана. 

По повод високите сметки за ток Добрев обясни, че може да има индивидуални случаи, в които електромерите не са засичани правилно. На въпрос във връзка с евентуалното опрощаване на част от сметките, той заяви, че неговото министерство никога не е поемало подобно обещание и опрощаване "никога не е било на дневен ред".

„Освен разследване на причините за високите сметки за електроенергия, ще проверим редица сигнали, подадени от клиенти”, заяви той.

Министърът добави, че от днес започват проверки на няколко десетки електромера в столицата, а от утре в цялата страна. Проверката ще се извършва от Българския институт по метрология, за да се гарантира обективността.

Вчера тестването на устройствата бе потвърдено и от министъра на финансите Симеон Дянков, който обеща, че общо 2 хил. електромера на собственици, подали жалби, ще бъдат проверени за сметка на държавата.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати