29 Март 2024 г. Петък

"Мафия!", скандираха хиляди срещу високите сметки за ток

2013-02-12 08:18:17

 

Вчера хиляди недоволни граждани скочиха срещу високите сметки за ток. В няколко града в страната се събраха протестиращи пред сградите на енергодружествата и така протестът прерастна в национален.

Стотици души протестираха срещу австрийската компания EVN в Пловдив. Хората поискаха национализация на дружеството. 3000 души са се подписали и в подписка срещу монопола на EVN в Южна България само за три дни. Хората обвиняват дружеството за двойните декемврийски сметки за ток.

Протестът се състоя пред сградата на енергоразпределителното дружество. Тя беше замеряна и с яйца, но до пряк сблъсък между протестиращи и полиция не се стигна. Хората скандираха „Мафия", „Защо крадете българския народ”, „Съд за всички” и „ЕВН - вън".

„Получавам 220 лева пенсия, а сметката за ток ми е 252 лева, при положение, че живея сама”, разказа една от просестиращите пред Dnes.bg.

Хората обвиниха EVN в умишленото подпалване на два техни автомобила вчера, паркирани до централата на дружеството.

 

При засилено полицейско присъствие протече пък протестното шествие на варненци срещу високите цени на електроенергията. Хиляди жители на морския град отново затвориха централните улици. Протестиращите се събраха пред сградата на община Варна, след което преминаха през центъра на града.

За кратко бе блокирано движението на автомобили около площада до катедралата. Хората носеха плакати срещу трите електроразпределителни дружества в страната. По време на протеста тази вечер нямаше напрежение между гражданите и полицията.

Около 200 души се събраха на шести пореден протест и в Кюстендилсрещу високите сметки за електричество. Тук бе и депутатът от "Коалиция за България" Мая Манолова, която заяви, че присъства като гражданин. 

Част от протестиращите я аплодираха, други я освиркаха. "Тук не съм като политик, а като гражданин. Подкрепям протеста", заяви Манолова. Тя обяви, че ще се иска одит на "Топлофикация" и електроразпределителните дружества в България.

"Истинското решение на проблема обаче е чрез национализацията на тези дружества", заяви Манолова.

Протестиращите скандираха, че няма да плащат сметките си за ток, но и няма да позволят да бъдат извадени от мрежата. Някои призоваха за гражданско неподчинение утре, пред офиса на ЧЕЗ в Кюстендил, пише БТА.

Прекратяване на договорите с електроразпределителните дружества бе едно от исканията, които издигнаха и стотици благоевградчани пред сградата на кметството в Благоевград. Преди началото на импровизирания митинг хората се редяха на опашка, за да сложат подписите си под петиция за премахване на електроразпределителните дружества и посредниците в България. 

Утре ще започне и подписка за референдум за прекратяване на договорите с електроразпределителните дружества, съобщиха организаторите на протеста.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати