25 Април 2024 г. Четвъртък

Костов вини кабинета за високите сметки за ток

2013-02-11 15:16:31

Правителството и неговите контролни органи са основните виновници за високите сметки на парното и тока, довели до гражданското неподчинение от последните дни, смята лидерът на ДСБ Иван Костов.

По думите му те се превърнаха в съучастници на монополите в ограбването на гражданите. 

За пръв път реалността обаче проби пиар кампанията на ГЕРБ и излезе на светло.

Най-голям "дял" във високите сметки за ток и топло имало изключително тежкото финансово състояние на НЕК. 2 млрд. лв. бяха източени от компанията заради "Белене" и сега тези пари са във фактурите на хората, обясни Костов. 

Той отрече твърденията на енергийния министър Делян Добрев, че една от причините за "надутите" фактури са дългосрочните договори за тецовете в Марица-Изток, подписани от правителството на ОДС. 

Не може една непроменлива величина да доведе до надписаните сметки, а източването на НЕК с 2 млрд. лева е новият елемент в тях, подчерта десният лидер. От ДСБ обясняват високите фактури също и с много лошите договори на БСП за цената на газа.

Днес на консултациите при президента от ДСБ ще поискат държавният глава да вземе отношение по въпроса. Сред темите, които "тъмносините" ще поставят, са също Изборният кодекс и законът за спецслужбите.

От ДСБ предлагат драстична смяна на формулата за ценообразуване на електроенергията, реформа на енергийния пазар чрез създаване на борса и конкуренция при доставката на ток за фирмите при запазване регулацията на цените за домакинствата.

Да бъде забранено кражбите на електроенергия и загубите по мрежата да се отразяват в сметките на абонатите, а да се приспадат от печалбата на доставчиците, виждат като стъпка за промяна от ДСБ.

Ако се въведат европейски правила по подобие на тези с мобилните оператори, сметките ще тръгнат надолу, предполагат от партията. 

"Тъмносините" смятат за предизборна политика идеята на някои политически сили за национализация на ЕРП-тата. Не е възможно да се върнат сумите от приватизацията им, обясни Димитър Бъчваров, член на ръководството на политическата формация.

От партията настояват също за смяна на състава на ДКЕВР, но от парламента, за да не бъде комисията зависима пряко от премиера. 

Днес изтича крайният срок политическите сили да дадат свои кандидатури за попълване състава на Конституционния съд от квотата на парламента, от Синята коалиция обаче няма да издигат своя номинация, предаде БТА.  
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати