18 Април 2024 г. Четвъртък

Регистрират инициативен комитет за референдум за отзоваване на политици

2013-02-11 12:45:57

Днес от 12.00 ч. в Народното събрание, съгласно изискванията на закона, ГД "Модерна България" ще регистрира широко представителен и надпартиен инициативен комитет за организиране на подписка за национален референдум, съобщиха от движение "Модерна България", предаде БГНЕС.

Референдумът ще е под надслов "Политици и закони – под граждански контрол". Два са въпросите, по които Движение "Модерна България" ще търси подкрепата на гражданското общество:

- Да се въведе ли възможност за предсрочно отзоваване на депутати, общински съветници и кметове по инициатива на граждани и чрез пряк вот на избирателите.

- Да се въведе ли индивидуална жалба пред Конституционния съд срещу закони, които нарушават гражданските права.

В Инициативния комитет, предложен от Движение "Модерна България", участват емблематични за демократичните промени и българския парламентаризъм личности като д-р Желю Желев, президент на България (1990-1997), човекът-парламент Гиньо Ганев, който е председател на Сдружение "Конституционализъм и демокрация", проф. Огнян Герджиков, председател на 39-то НС. Комитетът се представлява от Борислав Цеков, който е един от идеолозите на Движение "Модерна България", известният арабист проф. Владимир Чуков и общинският съветник от Варна Добромир Джиков.

Членове на комитета са университетски преподаватели, журналисти, адвокати, представители на граждански и браншови организации, общински съветници от граждански листи. Сред тях са журналистът Иван Гарелов, оперният певец Любомир Дяковски, председателят на Варненската адвокатска колегия Юлиян Георгиев, програмният директор на Института за модерна политика Здравка Кръстева, правозащитникът Петър Кичашки, изследователят от Хъдсън Институт Алекс Алексиев, политологът Емил Георгиев, медийният експерт д-р Иво Инджов, социологът доц. Петко Симеонов. Участват и представители на турската, арменската, еврейската и ромската общности, като писателят Ибрахим Карахасан-Чънар, председателят на Националния съвет на религиозните общности д-р Рупен Крикорян, режисьорът и сценарист Симон Еди Шварц и др. В гражданската инициатива се включиха и Ивайло Трифонов, началник на канцеларията на президента на Републиката (1990-1997) и бивш посланик в Белград, бившият депутат и застъпник за свободата в интернет адвокат Минчо Спасов, представители на граждански структури, читалища и младежки организации от всички региони на страната.

Целта на предлаганите промени е да се създадат ефективни инструменти за граждански контрол върху политиците и законите чрез възможността за отзоваване и индивидуалната конституционна жалба.

Отзоваването съществува в редица развити демокрации като САЩ, Канада, Германия, Швейцария, очаква се скоро да бъде прието и във Великобритания. За приемането му не е необходимо свикване на Велико Народно събрание. Движение "Модерна България" е разработило и ще предложи за обсъждане цялостна концепция за процедура за отзоваване, която гарантира, че политическото мнозинство не може да се саморазправя с опозицията.

Гражданската инициатива на Движение "Модерна България" няма да разчита на партийна подкрепа и ще включи повече от 3000 доброволци и 80 граждански организации от цялата страна. На специален сайт – www.otzovavane.org, ще бъде публикувана информация за хода на инициативата. Желаещите да събират подписи за каузата на гражданския контрол върху политици и закони могат да заявят това на e-mail: otzovavane@mail.bg.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати