24 Април 2024 г. Сряда

До 10 дни ще бъдат готови резултатите от проверките на "Топлофикация" и ЕРП-ата

2013-02-11 12:31:57
До 10 дни ще бъдат готови резултатите от проверките на "Топлофикация" и ЕРП-ата, които са назначени от ДКЕВР, заяви по БНТ временно изпълняващият длъжността председател на ДКЕВР Андон Роков.

Сметките са завишени през декември и хората имат основание да протестират, призна Роков и обясни, че са назначили проверки на "Топлофикация" и на ЕРП още през миналата седмица.

"При ЕРП се наблюдава увеличен период на отчитане, който обикновено е между 28 и 30 дни, а в случая при завишените сметки за декември 2012 г. е около 36 и на някои места и 40 дни. Това е причината от една страна за високите сметки. Причината на някои места е и ниското напрежение в мрежата, което води до по-голяма консумация и по-висока сметка", обясни Роков. До високи сметки може да доведе и причината, че средномесечната температура за декември 2012 г. е с 2,2% градуса по-ниска в сравнение с декември 2011 г., добави той. Стана ясно, че тъй като ЕРП са отчитали по-дълъг период от време, следващият период на отчитане би трябвало да е по-къс.

Ще бъдат предприети всички мерки, които са допустими по закон, обеща той. Всички хора имат възможност за защита на своите права с подаване на жалба до ДКЕВР, подчерта Роков. В много случаи своевременното решаване на жалби е фактор, който би могъл да повлияе и на цената на услугата, е неговото мнение.

"Завишените сметки конкретно трябва да бъдат проверени. Възможно е електромерът да не отчита точно, затова трябва да бъде направена такава проверка", каза още Роков.

Роков съобщи, че е пуснал писма до всички дружества в системата на енергетиката, като е изискал предварителните годишни финансови отчети. Ще бъде направена съпоставка на финансовото им състояние в предишни периоди, посочи той.

"Хората са недоволни, защото загубиха доверие в ЕРП, в начина, по който се формира цената на електроенергията и за съжаление и в ДКЕВР. Трябва да се работи за възстановяване на това доверие", каза Андон Роков.

Разяснителната кампания за по-дългия период на отчитане трябваше да бъде проведена преди да ескалира това напрежение, добави той и подчерта, че за него е необяснима пасивната позиция на ЕРП-ата. Директивите изискват повече прозрачност по отношение на начина на формиране на цената на електрическата енергия, за да може човек като получи фактура, да знае за какво плаща, посочи Роков и обясни, че ДКЕВР ще проведе обществени консултации и ще започне процес по опростяването на данните във фактурите, за да може всеки човек, когато си получи фактурата, да знае какъв е отчитаният период, каква е изразходваната енергия и т. н.
източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати