25 Април 2024 г. Четвъртък

Трайна корупция в енергетиката видя Янев

2013-02-11 12:28:04

Има трайни корупционни практики в електроразпределителните дружества, заяви лидерът на „Ред, законност, справедливост“ Яне Янев пред Нова телевизия. 

Янев ще включи в дневния ред на председателстваната от него антикорупционна комисия тази седмица изслушване „на собствениците и на централните ръководства на монополистите в електроразпределителните дружества“.

 

Според него потребителите трябва да са наясно какво се случва с тези електроразпределителни предприятия през последните пет години, какви са печалбите им, колко от тези пари са инвестирали за тяхната инфраструктура.

Днес ще бъдат занесени 35 тома документи на главния прокурор. По думите му от тази документация се вижда по недвусмислен начин, че НЕК, въпреки че е имала лиценз за търговия на електрическа енергия, в крайна сметка не се е възползвала, а е преотстъпила това право на швейцарска фирма, която е ощетила държавата в особено големи размери  – над 90 милиона лева само за периода 2004-2007 година. Тази практика е продължила и следващи периоди – 2007 г,. 2008 г., 2009 г.

И е повече от ясно, че има няколко изключително тежки корупционни схеми. Първата е свързана с това, че на практика тази фирма е получавала електроенергия в пъти по-евтино, отколкото би следвало да е пазарната цена. Освен това се вижда, че са правени по настояване на Европейската комисия тръжни процедури, които са фиктивни или по-скоро фалшиви. Към тръжните документи са прилагани факсове на фирми с добра репутация в Европа, които изобщо не са знаели, че са участници във въпросния търг, даде пример той.

По думите му има и други крупни нарушения, които са свързани с продажбата на 8 милиарда киловатчаса електроенергия на обща стойност над 380 милиона евро. И това е установено от експертиза от трима от най-добрите вещи лица, преподаватели, двама от тях в Техническия университет, каза Янев и допълни, че тази експертиза е хвърлена на трупчета в някой склад в прокуратурата.

Янев напомни, че Националната електрическа компания е 100 % държавно дружество. Всичко се контролира от съответния министър, тъй като той е принципал. И Милко Ковачев, и Миро Севлиевски, и Румен Овчаров, и Трайчо Трайков са действали по една и съща схема. Тоест са ощетявали държавата в особено големи размери. И няма как те да не са замесени във всичко това, смята Яне Янев.

Според Младен Червеняков от БСП проблемът, който стои пред страната, е може ли да се преразглеждат вече приключили прокурорски дела, да се дава оценка на дейността на съдебната власт от страна на другите власти.

"Това е може би 30-та парламентарна временна комисия, която се създава в рамките на този парламент. И още първата беше създадена за проверка на държавата. Видяхме какви са резултатите от действията на тези комисии", коментира той.

Червеняков призова в тази предизборна кампания да се говори за сериозните неща – как по-бързо да излезем от кризата, да решим проблема на хората, които днес са по улиците.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати