18 Април 2024 г. Четвъртък

"ЕВН вън!" обедини България

2013-02-10 17:03:39
Петнадесет града в България излязоха на протест срещу високите сметки за електроенергия и частния монопол, организиран в социалната мрежа Facebook.

 

В столицата недоволните се срещнаха с министър Делян Добрев, който не успя да ги укроти. Вместо това хората го замеряха със снежни топки.

 

В същото време от полицията съобщиха, че умишлено са запалени два автомобила на компанията тази нощ. Те са били паркирани до централата на дружеството.В интернет се появи и клипче с горящите автомобили.

„ЕVN България изразява острото си възмущение и осъжда вандалския акт”, се казва в съобщение на EVN до медиите. В него се подчертава, че двата автомобила се намирали в непосредствена близост до сградата на дружеството и на метри от двора на близката детска градина.

От компанията съобщават, че инцидентът е станал час и половина след полунощ. Записи на видеокамерите са заснели маскирани лица, които подпалват колите. Те са предоставени на органите на полицията.

Във Варна над хиляда души хвърляха яйца и камъни срещу сградата на "Енерго-про".

Стотина души протестираха и пред сградата на електроразпределителното дружество "Енерго-Про" в Русе, предаде БТА. Издигнат беше и плакат с надпис "Енерго-Про". Вън. Опасно за нас”. Хората се обявиха срещу чуждестранните частни компании, които продават български ток, и скандираха "Паразити". "Говорим, агитираме се по Facebook, че трябва да се съберем и да променим всичко това, разбираме се да бъдем много хора, а в крайна сметка повечето не идват", каза 63-годишният Венко Андреев. През декември мъжът е платил 130 лева за електроенергия, а януарската му сметка е 343 лева. "Отоплявам се с два климатика. Казват, че е по-дълъг периодът на засичане, но 200 лева отгоре са много", посочи Андреев.

В Кюстендил и в Дупница също протестираха срещу високите сметки за електричество. На централния площад "Велбъжд" в Кюстендил се събраха около 200 души. Над 800 подписи са събрани в подписка срещу монопола на ЧЕЗ в града през последните пет дни на протести.

Около 500 души участваха в протестно шествие в Дупница от офиса на ЧЕЗ в града до централния прощад "Свобода", каза Георги Иванов, един от организаторите на протеста. Той посочи, че презследващата седмица в града започва и набирането на подписи.

Недоволните протестират срещу отнемането на основното им право, гарантирано от демокрацията - правото на избор. Оставят ни без алтенатива, в ръцете на монополиста ЧЕЗ, които сам създава правила. Монополистът инкасира изразходваната от нас електроенергия чрез инсталирани собствени електромери, без да ни
известява кога и защо подменя старите. Не счита за необходимо да ни информира кога и къде са били еталонирани тези измервателни устройства и защо не са преминали задължителни изпитания и контрол в Националната служба по метрология, заявихаучастниците в протеста.

Протестиращите посочиха, че е безумие да се товарят сметките с повече от 100 процента за обслужващи дейности - достъп, пренос, недоказан консумиран процент "зелена енергия"."Очакваме да получим необходимото разбиране от страна на политици и правителство, като национализират и изкупят обратно дяловете на доказано некоректните електроразпределителни дружества", бе заявено още на протеста. Недоволните настояват и за отстраняването от "държавната хранилка" на ДКЕВР, като на нейно място да бъде граждански комитет от компетентни и некорумпирани личности.Протестите ще продължат до осъществяване на исканията, казаха още организаторите.

Във Велико Търново над 200 души протестираха срещу високите сметки за ток пред касите на "Енерго-про". Те излязоха с плакати и призиви за оставката на министърът на финансите Симеон Дянков и за разпускането на ДКЕВР. Те настояваха за прозрачност при формирането на месечните сметки и разсекретяване на клаузите в приватизационните договори на електроразпределителните дружества.

Около три хиляди благоевградчани се включиха днес в протеста срещу големите сметки за ток и настояха за изгонване на електроразпределителните дружества от България.

Протестът започна пред центъра за обслужване на клиенти на ЧЕЗ в областния град и продължи с шествие през централната градска част и митинг отново пред офиса на електроразпределителното дружество на бул."Св. Св. Кирил и Методий".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати