20 Април 2024 г. Събота

Градини и училища – свободни да избират име, символи и униформа

2013-02-08 10:52:49

Автономността на учебните заведения скара депутатите. Това стана по време на обсъждането на второ четене на Закона за предучилищното образование.

По закон автономността на училищата и детските градини се изразява в правото им да определят своите символи, ритуали в съответствие с принципите на националната идентичност и култура, както и своето униформено облекло и други отличителни знаци.

От ДПС предлагат училищата и детските градини да могат да определят своето име спрямо националната идентичност и култура.

Атакистът Павел Шопов посочи, че в много смесени райони има учебни заведения, които носят името на Св. Климент Охридски и на други светии и изрази опасенията си, че хората с друг етнос в тези райони могат да решат, че такова име на учебно заведение нарушава религиозните им права.
Той също така се притесни, че в смесените райони училищата и детските градини могат да решат за униформа на децата да са шалварите и забрадките. Шопов се опасява още, че български образователни институции могат да „осъмнат" с турски имена.

Алиосман Имамов го успокои, че изобщо не става въпрос за въвеждането на шалвари и забрадки в училищата и детските градини.

Съвременна Европа е многообразна, подчерта и лидерът на ДПС Лютви Местан. Според него обаче проблемът е, че липсва моделът на интеграция на мултикултурализма.
Етническото многообразие част ли е от българската идентичност и култура, попита още Местан. Ако казвате, че етническата идентичност на мнозинството е етническата идентичност на България, значи, че сте в логиката на възродителния процес, категоричен бе депутатът.

В крайна сметка бе приет текстът на вносителя, тоест детските градини, училищата и центровете за подкрепа на личностното развитие да осъществяват своята дейност въз основа на принципа на автономията и в съответствие с нормативните актове.

Автономията им дава право да определят своите политики за развитие в съответствие със законите, да избират организацията, методите и средствата на обучение за качествено образование, да определят своите символи и ритуали, униформено облекло и отличителни знаци в съответствие с принципите на националната идентичност.

Припомняме, по време на вчерашното обсъждане на текстове от закона бе прието държавата да субсидира и частните детски градини и училища, като обаче още не е ясно дали това влиза в сила от 2016 година, или по-късно.

източник: news.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати