29 Март 2024 г. Петък

Спешна помощ срещу ромския терор над учители иска "Образование"

2013-02-08 10:50:55

Синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа" поиска извънреден съвет при новия просветен министър Стефан Воденичаров за обсъждане и предприемане на мерки в помощ на учителите,работещи с ромски ученици.

Конкретният повод е нападението на ромска ученичка в сливенското село Градец над учителка, следствие на което преподавателката е със счупен крак. От синдикат "Образование" определят станалото като терор и за пореден път поставят горещия проблем на образователната система при интеграция на ромите в България. За огромно съжаление този проблем не се решава,а се разраства все повече, категорични са от там.

От синдикалната структура подчертават, че работата на учители и директори в училищата с ромски ученици е все по-трудна. Ако наказателните мерки и лостове за учителя в другите училища са поне малко ефективни, то в ромските училища тази ефективност е равна на нула. Оценките на ромските ученици са само метод за поощрение, но не и измерване на знания и умения. Отсъствията на ромските ученици не се отразяват, изброяват от синдикат „Образование".

Те са категорични, че дискриминацията в училищата с ромски ученици към децата от българската общност е огромна. Различните методи, безкрайните компромиси и нееднаквото оценяване на постигнатите резултати към българи и роми, поставя българските ученици в крайно неравностойна среда и отнема равния им шанс за следващо развитие, предупреждават още от синдиката.

По данни на синдиката над 15% от ромските ученициотпадат от образователната система след начален етап, но по-големият проблем е броят на необхванатите роми, който е застрашителен.

Шансът на България е да помисли за европейски норми при спазване на законите е да интегрира ромското население, изтъкват още от там.

Синдикат „Образование" е категоричен, че без образование ромите няма да се научат на законност и гражданственост и затова приветства ранното задължително предучилищно образование. Българското училище и българския учител не могат да се справят сами, а трябва да им се помогне, се казва още в позицията.

Дори в новия закон за училищното образование няма текстове, регламентиращи различни мерки и подпомагащи стратегии, които биха помогнали на учителите в тези училища, изтъкват от синдикалната структура.

Синдикат „Образование" ще настоява пред МОМН да се отпусне финансова помощ за учителката от с. Градец за получилата телесна повреда по време на работа с ромски ученици.

В заключение учителите от КТ „Подкрепа" за пореден път поставят въпроса за изработване на ромски стандарт в образователната система с олекотен режим на присъствие и оценяване, който да помогне на ромските ученици и спре дискриминацията към българските деца и ученици.

източник: news.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати