27 Април 2024 г. Събота

След компромис между ГЕРБ и опозицията партията на Янев остава извън изборните комисии

2013-02-08 10:34:51
Заради компромис между управляващите и БСП и ДПС, партията на Яне Янев РЗС ще остане без представители в изборните комисии. На заседанието на правната комисия днес, която обсъди допълнителен доклад към поправките в Изборния кодекс, опозицията се отказа от искането си да й се осигурят изрично места в ръководствата на изборните комисии, а в замяна Искра Фидосова обеща ГЕРБ да не подкрепи предложението на Янев партията му да е парламентарно представена и да участва в комисиите.

Преди две седмици след среща с посланици на страните от ЕС председателят на комисията Искра Фидосова (ГЕРБ) вся смут в десницата с идеята си да се запише в кодекса, че "опозиционни" са партиите, които не са подкрепили правителството при неговото съставяне - тоест БСП и ДПС в случая. От "Синята коалиция" обявиха, че ако това бъде прието ще искат вето от президента и сезиране на Конституционния съд. Още в началото на днешното заседание се разбра, че управляващите са се отказали от тази идея.

Спорът за "опозиционните партии" възникна покрай условието на БСП и ДПС за "отблокиране" на изборните правила да се гарантира представителство на парламентарните сили в ръководството на секционните избирателни комисии (СИК), така че председателят и секретарят да не са от управляващата ГЕРБ и друга "присъдружна". Подозренията бяха насочени към РЗС, която според подготвяните промени трябваше да получи членове в комисиите. РЗС е извън тях, тъй като няма парламентарна група.

От ГЕРБ пък днес поискаха ръководните места в районните избирателни комисии (РИК) - председател, зам.-председател и секретар, да бъдат на квотен принцип между всички парламентарни партии (по смисъла на кодекса, на чийто изисквания в момента РЗС не отговаря, но се предлагаше промяна), включително и тези с евродепутати, като НДСВ. Сега този квотен принцип между парламентарните партии се спазва за членовете на комисията.

Мая Манолова от БСП пък настоя да се гарантира, че поне един от ръководството на комисиите ще е от опозицията. Това породи остър спор между нея и Искра Фидосова и Димитър Лазаров от ГЕРБ. Според Манолова при квотно разпределение ГЕРБ и РЗС ще осигурят тотален контрол над ръководствата на избирателните комисии, като си поделят местата на председателите и секретарите. Фидосова ѝ отговори, че същото може да се случи между БСП и ДПС.

След дълги препирни Христо Бисеров (ДПС) се намеси и предложи компромис - да се приеме квотният принцип за ръководствата на комисиите, но да отпадне определението за парламентарна партия, което дава възможност на РЗС да влезе в комисиите. Фидосова се съгласи и обеща от името на ГЕРБ да се възприеме това предложение. Предупреди, че и други парламентарни групи може да се разпаднат. "Атака" е на санитарния минимум и се държи на един депутат.

Правната комисията прие, че по време на изборния процес наблюдатели ще могат да присъстват на заседанията на избирателните комисии, при получаването на изборните книжа и материали, включително и при предаването на бюлетините, останалите книжа и материали на комисиите.
Депутатите подкрепиха и идеята на Мая Манолова наблюдателите да следят въвеждането на данните от СИК в преброителя на изборите.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати