9 Май 2024 г. Четвъртък

"Аз, престъпен елемент? Чувате ли се какво ме питате?"

2013-02-08 09:59:14
"Аз, престъпен елемент? Чувате ли се какво ме питате?" Под това заглавие във в. "Преса" премиерът Бойко Борисов коментира новите разпространени документи от досието "Буда". "Не случайно разработката се пуска сега, месец след като умря Спас Спасов, /началник сектор "НБ" в ЦСБОП, който я утвърждава - б.а./, който забърка цялата тази каша. За да няма виновен за практиката за злото, което са ми сторили. Той отнесе тайните за "Буда" в гроба си. Я проверете колко доноси има организирани срещу колко много хора. Включително и срещу Вежди Рашидов. Те така се прикриваха,за да могат да контролират политическите процеси. Каква престъпна дейност имам аз", възкликва Борисов. Премиерът не се притеснява от спекулациите и твърди, че нищо не го компрометира.Напротив - равносметката от този скандал дори му помага. "Това показва, че тези близо 15 години в управлението на страната като главен секретар, като два пъти избиран за кмет на София и вече близо 4 години премиер нищо друго не са могли да измислят. Толкова добре си личи как е съшивано, как е направен опит да се контролират и притискат хората, че просто няма какво да обяснявам повече", казва премиерът. Борисов изтъква още, че няма доказателства за неговата "престъпна дейност".
 
Тримата заподозрени за атентата в Бургас са влезли в България с влак. Преди това са кацнали във Варшава с полет от ливанската столица Бейрут. А после са напуснали страната през Румъния. Това пишат "Труд" и "24 часа", позовавайки се на интервю в "Ню Йорк таймс" с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. 

"Ако не е Хизбула, кой друг?" Това пита от страниците на "24 часа"Първо, тя сега е партия в коалицията, управляваща Ливан. Втората причина може да е, че извършителите са действали без официалното одобрение от централния комитет на Хизбула. Освен това международните реакции бяха негативни за извършителите и най-вероятно Хизбула не иска да бъде свързвана с тероризъм срещу цивилни граждани."

Токов удар разтресе Североизточна България, пише на първа страница "Стандарт". Двойни сметки за януари спрямо декемврийските ще получат домакинства от Варна до Търново. За това предупредиха от "Енерго-Про", които обслужват региона. Причината е в по-дългия отчетен период за първия месец на 2013 г. Заради коледните и новогодишните празници и повечето почивни дни покрай тях засичането на електромерите за декември е станало на 17-о число, а не както обикновено на 25-о.

80 процента от българите не искат второ дете заради безпаричие, сочи статистика, отразена от "Сега". Майки от цяла България все още се надяват, че ще бъдат чути исканията им за адекватно обезщетение за гледане на дете от 1 до 2 г., което вече пета година е 240 лв., и продължават да настояват то да бъде изравнено с минималната заплата от 310 лв. Поредният им протест ще бъде в събота от 11 ч. в София пред Народното събрание, а в другите градове в страната - пред общините. Живородените бебета през 2012 г. са 61 167, което е с 1110 по-малко от предходната 2011 г. Това показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи, алармира "Дума".

От пловдивската университетска болница отказали да предадат на 54-годишния Несим Юмер от кърджалийското село Бели пласт тялото на починалата му съпруга, извежда под глава "24 часа" /новината е водеща и за "Телеграф"/. За да го получи, той трябвало да плати в НАП три невнесени нейни здравни вноски. Случаят стигнал до шефката на отдел "Обслужване" в пловдивската дирекция на агенцията за приходите Ася Попхристова. Тя направила собствено разследване, от което станало ясно, че това е незаконно.

До дни идва нова грипна епидемия, алармира "Преса". Епидемията обаче няма да е национална, а най-вероятно ще обхване областите от Централна и Южна България, уточнява здравният инспектор Ангел Кунчев. "Калифорния", "Виктория" и "Уисконсин" ще ни съборят до седмица, допълва по темата "Стандарт".
 
"Стига с тази чернилка. Новините трябва да стимулират положителна енергия и емоции", призовава от страниците на "Стандарт" Вежди Рашидов, министър на културата. "Ако продължаваме така, негативизмът ще затрие държавата ни. Понякога правим всичко, за да продадем вестниците. Лошото е, че вече започнахме да продаваме и душите си. Забравихме да бъдем градивни. Първите страници са унищожителни. А това действа върху психиката. Дори игрите на децата вече са изродени, нямат аналог - ученици бият учители, тийнейджъри ходят с газови пистолети, по-големите крадат пари от джоба на по-малките. Никога не е било така. Кой сега наблюдава тези процеси? Защо те да бъдат в основата на социалното поведение? Вместо да коментираме например, че Дунав мост ще събуди отново бизнеса от Европа към Азия и ще подобри живота на хората в тези региони, ние се занимаваме с маловажни неща. Не обръщаме достатъчно внимание на достойните, на талантливите, на умните. За съжаление големите репортажи са за престъпниците. А медиите би трябвало да са учителите на обществото. Да спрем да неглижираме позитивното. Защото въпреки тежката криза се опитваме да правим нещо за хората, които очакват човешка и естетическа наслада. Доброто трябва да е водещо", съветва Рашидов.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати