27 Април 2024 г. Събота

Бюджет 2013 на Варна - или как ГЕРБ превърна управленски инструмент в бич на мъчението

2013-02-07 13:55:24

 

Само за един мандат от управлението, ГЕРБ превърна Варна от най-добрия град за живеене в България в средностатистически град от селски тип. Как ли? Като трансформира бюджета на общината - най-важният инструмент на реалната политическа воля, във финансов бич за варненци.

ТРАНСПОРТ... и катастрофа

Парите за транспорт в бюджет 2013 са намалени почти с една четвърт – от  9 700 000 лева сега на 8 000 000 лева за догодина. Твърди се, че това са субсидиите за безплатни карти на пенсионерите и намаленията за ученици.  Но да разгледаме една друга интересна варненска  "" class="MsoNormal">Морската столица няма интегриран градски транспорт, макар че има проект за 57 000 000 евро. И това е така, защото подкрепеният от ГЕРБ кмет и доминираният от същата партия Общински съвет създадоха модел за  общински монопол в сектора, който е непродуктивен. Лошото и некомпетентно управление на обществените превози във Варна лиши града от модернизирането на сектора чрез качественото публично-частно партньорство. Със серия решения на местния Общински съвет се пристъпи към реализиране на сделка – изкупуване на частното дружество „Транстриумф холдинг” АД от и без това затъналото общинско „Градски транспорт”, която бе обречена да не се състои. С лека ръка прехраната на повече от 700 варненци, работещи в „Транстриумф холдинг” АД бе заложена на карта. Общинският превозвач изпадна в още по-катастрофално състояние, след като частното дружество предяви иск срещу него за 1 500 000 евро в  Арбитражния съд на Българската търговско-промишлена палата.

В резултат на тези действия Варна е на път да се превърне от града с най-добре организирания и работещ транспорт в страната, в град със сринат обществен превоз на пътници. Градът, освен че е изправен пред реалната невъзможност да усвои европейските над 57 000 000 евро за интегриран градски транспорт, не е далеч и от момента, в който жителите и гостите му ще се върнат в годините, когато по спирките се чакаше с часове.

Каквото и да се случи кметската управа и доминираният от ГЕРБ Ощински съвет ще доведат морската столица или до загубата на 1 500 000 евро или до липсата на европейски градски транспорт.

СИНЯ ЗОНА... и детски колички

Варна няма Синя зона и това не е случайно - всички помнят скандала около въвеждането и още повече около отмяната на Синята зона. Не се предприемат каквито и да е действия за нормално паркиране и движение в града. Колите ще продължават да са паркирани по тротоарите, а майките с малки деца ще продължат за маневрират с риск за живота между тях.

УЛИЦИ... и тротоари

Близо 16 000 000 лв. били предвидени в новия бюджет за асфалтиране на улици... Много хубаво, но нека да обърнем внимание и на тротоарите и осветлението – те изобщо липсват в бюджетните планове. Кал, тъмнина и дупки (някои от които с портрета на градоначалника) по пътищата – това е картината, с която се посрещат и изпращат пристигащите във Варна туристи, който бързат да си тръгнат. А уж общинската администрация предизборно твърдеше, че „знае пътя нагоре”...

ДАНЪЦИ, ТАКСИ... и ревизии

Държавата е като сокоизтисквачка за малкия и среден бизнес. За никого не е тайна, че данъчните ревизии и проверките от страна на държавните и общински служби са най-често поръчкови и са лост на управляващите и разчистване на лични интереси. Повече от 90% от ревизираните от НАП субекти са представители на малкия и среден бизнес и физически лица. Непринадлежността към управляващата Партия, особено в малките общини, е основание за постоянни проверки и налагане на максимални санкции на „виновните”.  

Бизнесът се задъхва, предприятията фалират, за сметка на толерираните корпоративни интереси. Не случайно равнището на бедността в България е най-високото в цяла Европа - близо 50 %, а безработните са приблизително колкото населението на Варна - 300 000 души. Процентът на безработица в града вече надхвърля 8,2 на сто или повече от 18 000души, а отчаянието, безисходицата и песимизма завладяват града.

ОБРАЗОВАНИЕ... и кучета

Едва 854 000 лв. са предвидени за капиталови разходи в образованието - почти 2 пъти по-малко от 2012, когато са били 1 400 000 лева.

Пари за детски площадки няма, но за сметка на това от 213 000 лева на 321 000 лева са увеличени, в новия бюджет, средствата за издръжката на кучкарника. Предвид, че числеността на уличните глутници приближава тази на семействата в града, едва ли и този проблем ще бъде решен.

Шансовете на кандидатурата за Варна като европейска столица на култура съвсем намаляха след като Община Варна се отказва от реализацията на спечелен проект по ОП "Регионално развитие", "Достъпна култура в алтернативи" на стойност близо 800 000 лв., като участието на местната власт в тази сума бе едва 5%.

ЖИВОТ... на кредит

Както всичко в държавата ни напоследък, и варненският бюджет 2013 е силов! Но освен, че е силов, е и на кредит. Варна живее на кредит! И като в стария банкерски виц,  няма да се изненадаме ако скоро управляващите ни пожелаят да сме живи и здрави в следващите 10 години, 3 месеца и 5 дни (докато изплатим кредита)... или поне до 7 юли 2013.

 

Петя МАНОЛОВА

Петър КАНДИЛАРОВ

 

източник:  

Последни новини от категория Варна


Новини
Възстановен е палатковият лагер пред община Варна, съобщи bTV.Първоначално от полицията се опитаха да ги спрат, след което се отдръпнаха.След като в сряда той беше преместен в пешеходн ...
Новини
"Няма доказан случай на коронавирус във Варна към момента!" Така коментира в социалните мрежи кметът на Варна Иван Портних съмненията за заразени от новия вирус в крайморския град.По думит ...
Новини
Спешно събарят незаконни къщи във варненската ромска махала "Максуда". Събарянето е по разпореждане на кмета на Варна Иван Портних. Причината е свличане на земна маса, която е паднала върх ...
Новини
След поредица отлагания, „синята зона“ във Варна най-после ще заработи. Това ще стане официално утре - 11 юли, съобщиха на пресконференция в общината, предаде репортер на Moreto.net.В &b ...
Новини
Планини от боклуци и лоша миризма притесниха жителите на морската столица насред летния сезон. Вече пети ден боклуците в най-големия район във Варна се трупат и не се извозват, съобщи Нова тел ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати