25 Април 2024 г. Четвъртък

Нормално било януарските сметки за ток да са по-високи

2013-02-07 13:39:08

От Енерго-Про обясниха защо сметките за ток през януари обикновено са по-високи от тези през декември. Това се дължи основно на факта, че заради девет празнични почивни дни в края на декември и началото на януари, отчитането на потребената енергия през месец декември приключва с няколко дни по-рано от обичайното. Така сметката за декември включва консумацията на електроенергия за по-малко дни, а сметката за януари - за повече дни.

От дружеството дадоха пример и с клиент, чиято консумация на електроенергия обичайно се отчита на двадесет и пето число на месеца. Вместо на 25 декември той обаче е бил отчетенна 17 декември, заради струпването на почивни дни. Това означава, че неговата сметка за декември обхваща 22 дни. За да се възстанови нормалния цикъл на отчет, с който клиентът е свикнал и той отново да бъде отчетен на 25-то число,консумацията му, на база на която се изчислява сметката му за януари е отчетена на 25 януари.

По този начин сметката му за януари ще обхване периода от 17 декември до 25 януари. Така на практика сметката за януари не се явява сметка за календарен месец, а за 40 дни.

Ако се приеме, че няма никаква промяна в навиците на клиента и температурите не се променят през целия период от 1 декември до 1 февруари, математически сметката му за януари ще бъде почти двойно по- голяма от тази за декември, само поради факта, че включва двойно повече дни, изтъкват от Енерго-Про.

От там посочват, че значителното понижение на температурите в дните около Коледа също е оказало влияние върху размера на сметките.

Допълнителен фактор, който оказа влияние върху сметката за електроенергия за януари, която включва в себе си празничните дни на декември, е и принципно по- високото потребление на енергия по празниците.

Увеличението на тока с 13,8 % от 1 юли 2012 вдигна сметките спрямо 2011 година

Върху размера на сметката за електроенергия оказва въздействие и цената на електрическата енергия. Поради увеличението на цената на електрическата енергия от 1 юли 2012 година, влязло в сила с решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, при аналогична консумация сметката за януари 2013 ще е с 13,8 % по- висока от тази за 2012 година.

Информация относно сметките или индивидуалния отчетен период клиентите могат да получат на интернет страницата на компанията, в центровете за обслужване на клиенти и на тел. 0700 161 61.

източник: news.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати