28 Март 2024 г. Четвъртък

Влагаме иновации в биоземеделието и туризма

2010-06-21 19:17:48

Къде човек може да си купи такива домати в Западна Европа!"

„Не може", категоричен бе Трайков. Това е ниша, където може да се повиши добавената стойност, коментира още министърът по време на участието си във конференцията „Конкурентоспособността чрез научно изследователска дейност и иновации", която се провежда в столицата съвместно със Световната банка.

Според Трайков българските иновативни сектори с потенциал за развитие са традиционните сектори като земеделие и туризъм, които през последните години запазват своя процентен дял от БВП. Именно там могат да се вложат инвестиции в иновации - например в биоземеделието.

По отношение на туризма иновации могат да бъдат приложени в културния , винения, религиозния и спа- туризма. Според него секторите със силен експортен потенциал като промишлеността също могат да привлекат инвестиции в иновациите.

Два процента от БВП е реално страната ни да влага в научноизследователска и развойна дейност до 2020 година. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в официалното си обръщение към участниците в конференцията.

По думите на министъра 1% от инвестициитеза научно изследователска и развойна дейност (НИРД) може да идва отпублични източници, а другият 1% - от бизнеса. Той бе категоричен, че трябва повече да се инвестира в техническите специалности.

Подкрепата за секторите с голям иновативен потенциал трябва да се превърне в приоритет за правителството, смята още икономическият министър. Според него именно тези сектори ще изведат България от кризата
„Иновацията е пиратски кораб, който бизнесът построява", каза още енергийният министър и допълни, че този кораб под прикритието на тъмнината и мъглата влиза направо при конкуренцията.

Налага се преориентиране към по-малки ниши, смята още министърът.

По думите му качествени работни места не се създават от едно правителство, от един министър и за една година. Според него качествените работни места се създават от образованието и науката, както и от научната инфраструктура. Трайков е убеден, че България е страна с добри перспективи за развитие на иновациите. Убеден съм, че сме на правилния път за изход от кризата.

Едно от предимството на страната ни за развитие на иновациите е, че сме част от ЕС, където научното и изследователско развитие е на високо ниво. Тази си позиция министър Трайков лансира пред медиите след официалното си изказване.

Другото ни предимство, според него, е високото качество на българска работна ръкаи високото ниво на научния потенциал. Държавата може да поеме част от разходите на бизнеса в една или друга НИРД, която ще стимулира фирмите да инвестират в наука.

В стратегия 2020 на ЕС се предвижда 3% от БВПда се влагат в наука. Това посочи от своя страна Питър Харолд. 
Според него в момента едва 1/6 от европейската целева стойност България влага за научна дейност. Трябва да се инвестира в индустрии с по-големи добавени стойности, категоричен е Харолд.

По думите му е необходимо да се сближат науката и бизнеса, а в условията на криза това става все по-трудно. Харолд подчерта, че еврофондовете са щедро обещан ресурс, който може да се използва за стимулиране на икономическия растеж. Харолд посъветва страната ни да внедрява НИРД в частния сектор и да стимулира бизнеса да внедрява НИРД.

Регионалният директор на Световната банка, че не само България се чуди как да развива икономика, базирана на знанието. Много страни изпитват подобни трудности. „Световната банка ще бъде партньор на България в тази сфера като Ви посочва добрите световни практики", изтъкна Питър Харолд.

източник: news.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати