2 Май 2024 г. Четвъртък

Ами ако 1 милион турци емигрират в страната ви?

2013-02-07 13:29:50

Доволен съм, че моите коментари спомогнаха за пораждането на дебат в България – горда страна с много образовани хора. Имате правото да обичате страната си, както аз обичам моята. Обичам Великобритания, но това не значи, че мразя вашата страна. Познавам много чудесни българи и нямам никакво желание да омаловажавам прекрасните хора на България. Така започва отговорът на евродепутата и лидер на британската Партия за независимост Найджъл Фарадж на отвореното писмо на младата българка Ралица Бехар, което тя му изпрати преди броени дни.

Повод за отвореното писмо на младата българка до Фарадж бяха разгорещените дискусии за емиграцията на румънци и българия във Великобритания и замислената антикампания на Острова срещу очакваната инвазия на източноевропейци.

"Ако аз бях българин, вече щях да си стягам багажа", отсече Фарадж, с което предизвика множество негативни реакции у нас. В писмото си Ралица Бехар покани евродепутата да посети България и да се убеди, че греши в мнението си за една от най-младите членки на ЕС. 

„Въпреки че се опитвам да разбера Вашите опасения относно емиграцията, трябва да призная, че Вашите коментари за България са неверни и донякъде обидни. Те потвърждават моето мнение, че хората във Великобритания и по света имат напълно погрешна представа за държавите от Източна Европа“, написа в писмото си Ралица Бехар. 

„Бях изключително учудена да чуя толкова невярна информация от Ваша страна, тъй като си мислех, че политик от Вашия ранг би отделил време да провери дали тази информация е актуална, тъй като тя е леснодостъпна онлайн на английски език. Въпреки това признавам, че невярната информация, която споделихте по националната телевизия, не е единственото нещо, което ме притесни. Вярвам, че изказвания като „Ако бях българин, щях вече да си опаковам багажа, искайки да живея във Великобритания“ са смели и неуместни.”, продължи в писмото си тя. 

Според нея не всички българи – вероятно и румънци, които идват във Великобритания, са „неквалифицирани работници“, а дори и да са такива, те също допринасят за развитието на икономиката на Великобритания.

"Наистина е чудесно, че сте успяла да дойдете във Великобритания, да си позволите висше образование и да се възползвате от здравеопазването, финансирано от английските данъкоплатци. Прав ли съм да предполагам, че вашето семейство е достатъчно богато за българските стандарти, за да поеме издръжката ви във Великобритания за повече години?", посочва от своя страна Фарадж. 

"Сигурен съм, че ще се съгласите – много българи са напуснали страната, която обичат, заради лошите условия, които им предлага тя, и никога няма да се върнат. Затова Вие сте привилегирована да имате правото да избирате – да се върнате в роднината и да бъдете със семейството и приятелите си", пише той на госпожица Бехар, която е живяла и учила четири години в град Единбург. 

По думите на Найджъл Фарадж след приемането на 10 страни в ЕС през 2004 година повече от един милион имигранти са дошли във Великобритания. Големият приток на хора за толкова кратко време причинил сериозен натиск на здравната система и социалните помощи. 

"Много британци са справедливо притеснени за културата и състоянието на градовете си – които радикално се променят, без дори да бъдат попитани.

Моля, бъдете сигурна, че Британската партия за независимост е срещу всякакви форми на расизъм и дискриминация. Но този въпрос за масова имиграция няма нищо общо с религията, става въпрос за проста икономика. Великобритания не може да си позволи да настани всеки човек, който иска да дойде. Полският език в момента е вторият най-говорим език във Великобритания!", аргументира се евродепутатът и допълва, че в подобна ситуация България едва ли би била толкова благосклонна:

 

"Сигурен съм, че българите обичат страната си. Как бихте сте почувствали, ако да речем Турция си присъедини към ЕС и един милион турци емигрират в страната ви? Хората на България ще бъдат ли щастливи? Ще бъдете ли доволни, когато един милион чужденци се възползват без вашето съгласие от системата на здравеопазването и социалната система за сметка на българския данкъполатец?".

"Месечната пенсия в България е около 100 или 138 евро – ако сравним с останалите западни части на Европа, България е много по-бедна страна. Това не е обида, както предполагате, а факт! Приветствам българите за това, че са хвърлили оковите на репресивната комунистическа система и са приели новата Конституция през 1991 г. Това го казвам като добър приятел на България, който желае тя да бъде просперираща и свободна", продължава писмото на лидера на британската Партия за независимост.

По думите му според доклад на Европейската комисия нито България, нито Румъния са постигнали добри резултати в областта на съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност и се подчертава, че поръчковите убийства все още са основен проблем в България. 

Причината, поради която толкова българи са бедни, е поради политическата сиситема, която печели за сметка на обикновения българин, смята Найджъл Фарадж. 

"Какво ще се случи, ако всички образовани и млади хора на България напуснат страната? Това изтичане на мозъци ще направи страната още по-бедна. Вижте какво се случи в страни като Латвия, където много градове останаха без младите си и талантливи хора. Масовата емиграция е лош вариант за вас, за нас във Великобритания – също!", предупреждава той. 

Напълно нормално и обосновано е българите да желаят по-добър живот, но масовата емиграция от България към Великобритания не е отговорът! Отговор е поставянето на края на политическата корупция в обичаната Ви страна", завъшва писмото си Найджъл Фарадж.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати