26 Април 2024 г. Петък

Сотир Цацаров: Досиетата се отварят при всеки удобен политически момент

2013-02-07 12:51:43

Темата с досиетата се отварят при всеки удобен политически момент, коментира пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров по повод скандала "Буда".  

"Това е една библиотека или гардероб със скелети, който периодично в удобен политически момент напуска библиотеката, влиза в публичното пространство и после отново се прибира", обобщи ситуацията той.  

Главният прокурор уточни, че няма значение дали по темата с досиетата става въпрос за премиер или за всеки друг. Достатъчно е изваждането на картончета или таблици, за да бъде завъртяно "колелото" по един и същи начин години наред, смята той. 

"Достатъчно е да са папки, да са стари, да се казват "Буда", "Зевс" или дявол знае как", коментира главният прокурор, но допълни, че за съжаление у нас това се превръща в елемент на политическа действителност и дори на политическа борба. 

„След като се запозная със самото досие „Буда” и установя дали има изтичане на класифицирана информация, ще кажа дали ще има проверка на прокуратура“, подчерта той.

Твърдението за участието на Хизбулла в атентата в Бургас е на базата на обективни данни по делото, но това не означава, че имаме готово дело за съд, заяви още Цацаров. 

На този етап делото не е готово за внасяне с обвинителен акт, но задачата е хората, виновни за този терористичен акт, да бъдат изправени пред съд. Сега има доказателства и оперативни данни, но този извод е твърде различен от този, който е необходим, за да бъде внесен обвинителен акт, каза още главният прокурор. 

Той обясни, че тепърва предстои официализиране на много оперативни данни, в това число молби за правна помощ. България и Ливан имат сключен договор за правна помощ, което означава, че можем да разчитаме на доброто сътрудничество между ливанските власти, отбеляза Цацаров.   

Разследването на терористичния акт в Бургас е много активно и хората, които са работили по него, са свършили наистина огромна работа. То трябва да продължи по същия начин, коментира още главният прокурор. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати