19 Април 2024 г. Петък

Напомпва ли изкуствено ЧЕЗ сметките за ток?

2013-02-07 11:02:35

При по-ниско напрежение електромерите отчитат по-високо потребление и ЧЕЗ се възползва от това, за да „надписва” сметки. Това подозират двама от лидерите на протестите в Югозападна България Людмила Манова и Вангел Цилев.

Според Цилев ЧЕЗ „сваля” напрежението от 220 волта на около 180 волта след 6 часа вечерта. Той и Манова твърдят, че са правили експеримент и са засекли как електромерите отчитат по-високо потребление. По стандарт това се води „некачествена услуга”.

Манова дава пример, че при експеримент с климатик при напрежение около 180 волта уредът е работил с 1,5 киловата, а не с 1 киловат, както при 220 волта напрежение.

Твърдението, че такъв похват за изкуствено напомпване на сметки беше отречено от Димчо Станев, директор на „Обслужване на клиенти” в ЧЕЗ. Станев заяви, че през декември е имало 34% повече консумация, отколкото през ноември.

„Възможно е да има грешки при положение, че имаме 2 млн. абонати. Има хора, които изразяват недоволство, а те увличат други. Но взехме мерки за проверяване на случаите - удължихме работното време, отворихме 24-часов телефон. Получили сме само вчера над 450 сигнала – за желание за проверки на място. Преди това сме имали по 20-30 запитвания”, каза Станев и подчерта, че е логично да пада напрежението в определените граници – поради натоварване в почивните дни и във вечерните часове. Това обаче не оскъпявало потреблението. "По-малкото напрежение означава по-малка консумация", казва Станев.

Инициаторите на протестите в Благоевград и Сандански казаха още, че не е нормално през декември да има увеличение на сметките с по 100% и повече. Манова сподели пред bTV, че нейната сметка е 165 лева, след като 12 дни семейството ѝ не е било вкъщи, а освен това жилището ѝ се отоплява с дърва. „Плащам обикновено до 70 лева”, казва тя.

От своя страна Вангел Цилев даде пример със сметка от 2600 лева за един месец, която била начислена заради „неработещ индикатор на потреблението”. Съответно през декември той „проработил” и набързо начислил пропуснатото.

„Защо има различен тип електромери и двойна стандартизация - механични и импулсни", попита Цилев. Той добави, че има служители на ЧЕЗ, които скоро ще проговорят и ще кажат как компанията ги е карала да намаляват напрежението, за да се отчита по-висока консумация.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати