29 Март 2024 г. Петък

По 300 евро на ром и бегом в Румъния и България

2010-08-19 10:12:45

Франция започва експулсирането на първите от около 700 роми, съобщи ВВС.

Самолет със 79 румънци ще излети днес от Франция, като част от усилията на властите да се справят с незаконно живеещите в страната малцинствени групи.

По първоначални данни румънците са се съгласили да бъдат депортирани срещу заплащане - те ще получат по 300 евро на възрастен и по 100 на дете.

За да не се допусне обратното им връщане, Франция ще снеме биометричните им данни, съобщи френският министър на имиграцията Ерик Бесон.

"Това ще ни помогне да предотвратим даването на пари на хора, които вече са ги получили. Те могат да се върнат пак във Франция, защото това е в рамките на закона, но няма да има къде да паркират караваните си незаконно, нито ще имат право на хуманитарна помощ при доброволно завръщане", каза той.

Не е ясно кога точно ще бъдат върнати българските роми, които са значително по-малко от румънските. 

Според българския посланик Марин Райков никой не може да каже колко точно са българските роми във Франция.

Българските и румънските граждани имат право на свободен престой във Франция до три месеца, но след това трябва да докажат, че имат работа, здравно осигуряване и доходи.

 

Действията на Франция по отношение на ромите ще бъдат следени от Европейската комисия, която вече възропта срещу експулсирането им.

 

Европейските чиновници искат да се убедят, че Франция ще съблюдава принципите за свобода на придвижването на европейските граждани, заяви представителят на комисията Матю Норман.

От френското външно министерство твърдят, че предприетите от тях мерки по отношение на незаконно живеещите в страната роми са в пълно съответствие с нормите на ЕС.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати