Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Юли 15
Начало arrow Свят arrow По 300 евро на ром и бегом в Румъния и България

По 300 евро на ром и бегом в Румъния и България

  Print E-mail
2010-08-19 10:12:45
източник: dnes.bg

Франция започва експулсирането на първите от около 700 роми, съобщи ВВС.

Самолет със 79 румънци ще излети днес от Франция, като част от усилията на властите да се справят с незаконно живеещите в страната малцинствени групи.

По първоначални данни румънците са се съгласили да бъдат депортирани срещу заплащане - те ще получат по 300 евро на възрастен и по 100 на дете.

За да не се допусне обратното им връщане, Франция ще снеме биометричните им данни, съобщи френският министър на имиграцията Ерик Бесон.

"Това ще ни помогне да предотвратим даването на пари на хора, които вече са ги получили. Те могат да се върнат пак във Франция, защото това е в рамките на закона, но няма да има къде да паркират караваните си незаконно, нито ще имат право на хуманитарна помощ при доброволно завръщане", каза той.

Не е ясно кога точно ще бъдат върнати българските роми, които са значително по-малко от румънските. 

Според българския посланик Марин Райков никой не може да каже колко точно са българските роми във Франция.

Българските и румънските граждани имат право на свободен престой във Франция до три месеца, но след това трябва да докажат, че имат работа, здравно осигуряване и доходи.

 

Действията на Франция по отношение на ромите ще бъдат следени от Европейската комисия, която вече възропта срещу експулсирането им.

 

Европейските чиновници искат да се убедят, че Франция ще съблюдава принципите за свобода на придвижването на европейските граждани, заяви представителят на комисията Матю Норман.

От френското външно министерство твърдят, че предприетите от тях мерки по отношение на незаконно живеещите в страната роми са в пълно съответствие с нормите на ЕС.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Председателят на Долната камара Нанси Пелоси обвини американския президент Доналд Тръмп, че "си играе със здравето на децата". В неделя тя остро разкритикува администрацията на ...
  Новини Германия, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС, изрази пред Европейския парламент твърда решимост до края на годината на почти всички заседания на европейските министри да ...
  Новини За втора поредна вечер стотици жители на сръбската столица Белград се събраха пред сградата на парламента.Те протестираха срещу затягането на мерките срещу COVID-19.Протестът прерасна ...
  Новини Австрия отправи предупреждение да не се пътува до България, Румъния и Молдова заради влошената ситуация с епидемията от новия коронавирус (COVID-19) в трите страни и клъстери от ...
  Новини Европейската комисия събра 7,4 милиарда евро при поставена цел от 7,5 млрд. евро за разработка на ваксина и лечение срещу Covid-19, съобщи БНР.От Еврокомисията предложиха 1,4 милиарда евро. ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?