26 Април 2024 г. Петък

Основна тема на печата днес - атентатът в Сарафово

2013-02-07 08:39:37

Заключенията на българските власти за възможна връзка на "Хизбула" с атентата в Сарафово днес са най-коментираната тема в печата.

"Преса"На заседанието не е прието становище по тази тема", заявява прессекретарят на президента Мария Иванова. Цветанов обаче или на своя глава, или в договорка само с премиера направил изявлението, което вбесило Плевнелиев.

Плахото изявление на България, че атентатът в Бургас е дело на ливанската шиитска групировка "Хизбула", бе съвсем разклатено от главния прокурор Сотир Цацаров, отразява на първа страница "Сега". Вчера стана ясно, че той не споделя категоричността на вътрешния министър Цветан Цветанов за "обоснованото предположение" за участието на организацията в терористичния акт. Според обвинител номер едно в момента прокуратурата не разполага с достатъчно доказателства за повдигане на обвинение.

 "Има три установени лица извън жертвата на атентата. И тримата знаем къде са. Предполагаме, че са в една и съща държава. Очакваме съдействие от нея, защото сега се изготвят съдебните поръчки. "Това са думите на директора на ГДБОП Станимир Флоров, отразени от "Труд".

На първа страница "24 часа"Тираджия, спрял за почивка край Цар Калоян, е открил шофьорската книжка на един от заподозрените. Според нея той се казва Ралф Уилям Рико. Документът е намерен на 13 дни след експлозията на малък паркинг по пътя Разград-Русе на 4 км преди Цар Калоян. Терористите от Сарафово са наели 4 различни коли, докато били в България. С тезиавтомобили те обикаляли по морето и подготвяли атентата. Местни хора от три различни града в страната са разпознали терористите и са дали вече показания по делото."

Пред "Стандарт"Успяхме да установим истинската самоличност на две от трите лица, които към настоящия момент са установени като съпричастни към терористичния акт. Те са се подвизавали на територията на страната ни с фалшива самоличност. Данните, които сме снели относно движението им, по начина, по който са влезли в Европа, придвижването им там, влизането им в България и оттеглянето по същия начин към Ливан, дават обоснованите предположения. Това са всички тези косвени доказателства, които бяха събрани до настоящия момент, това са обоснованите предположения."Защото имаме прогрес в разследването и тези данни могат да бъдат изнесени, защото те няма да попречат на цялостното приключване на това сложно разследване. А и трябва да дадем отговор както на българското общество, така също и на световната общественост за това какво прави България относно разкриването на извършителите на този терористичен акт."

По думите на министъра няма външен натиск няма. "Усещали сме натиск да не бъде обяснявано нищо по разследването от определени политически сили", изтъква още Цветанов. Според него България има традиционно добри отношения с Ливан. "Вярвам, че всяко правителство по света се бори срещу тероризма. Когато се води подобно разследване, България би могла да съдейства на всяка държава, ако има лица, свързани с подобно тежко престъпление, терористичен акт. Също така се надяваме, че ще бъдем подпомагани и от всяка друга държава, както в случая го правят и Австралия, и Канада. Вярвам, че и с Ливан ще можем да работим по същия начин", заявява министърът.

В друга статия "Стандарт"Хизбула". Движението на пари било насочено от Ливан към австралиеца с фалшиво име Браян Джеймсън. Той е човекът, който се предполага, че е изработил и доставил бомбата, убила туристите на летището.

Ден след като България обяви своите "обосновани предположения" за участието на "Хизбула" в атентата, ливанската шиитска групировка си хареса думите на соцлидера Сергей Станишев, казани след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност. И ги публикува на челната си страница, заедно с негова снимка. "Българската опозиция отказа да обвини "Хизбула" С това заглавие в официалния си сайт групировката по същество отрича участие в терористичния акт, посочва всекидневникът.

В интервю за "Труд"България наистина направи много важна крачка и за себе си, и за Израел. Тя излезе напред и каза истината. И по смел и категоричен начин пристъпи в редиците на просветлените държави. Показа, че е достойна за уважение и за доверие. Слава Богу! Защото крачката можеше и да не е в тази посока, а към по-тъмна страна. България направи цивилизования избор, който се очаква от държава, принадлежаща към Западния свят. България не бива да се притеснява от позицията, която я изправи гордо пред света, защото е принципна и правилна. "

"Очаквах правителството да съобщи, че "Хизбула" стои зад терористичния акт в Сарафово", коментира в интервю за "Телеграф" журналистът Мохамед Халаф. "От първия ден след атентата познах почерка им. Още тогава аргументирах с различни подобни случки от други държави, че посоката е именно тази. Откакто преди 4 г. беше убит военният лидер на "Хизбула" Имад Мугния, организацията не крие, че ще отмъсти. Търсеше израелски цели и опитваше различни варианти. Опитваше се да пробие мерките за сигурност, които Израел вземаше за посолствата и гражданите си в чужбина. Такива опити "Хизбула" направи в Кения, Грузия, Индия и др. В търсене на лесна жертва те се насочиха към туристите и това ги доведе до България", категоричен е Халаф.

Приемането на закона за училищното образование, който е от стратегическа важност за ГЕРБ, се оказа извън приоритетите на новоизбрания министър на образованието, пише "Сега". Вчера досегашният председател на БАН акад. Стефан Воденичаров положи клетва пред депутатите, след като 97 от ГЕРБ и 14 независими го избраха за наследник на уволнения Сергей Игнатов. БАН ще помага на училищата, заявява в интервю за "Труд" Воденичаров. "Преди време между академията и Софийския университет имаше т.нар. обединени центрове. В тях успоредно работеха колеги от двете институции. Тази връзка трябва да се възстанови. Реалното място, където това може да стане, е технопаркът, който ще се изгради в София. Не бива да се дели науката от средното и висшето образование", смята новоизбраният министър. Той възнамерявате да създадете нов педагогически институт към БАН. "В момента в академията има две места, където се вижда добрата работа с младите хора. Това са младите математици и младите специалисти по информационни технологии. Те печелят златни медали и световни първенства, защото с тях се работи по специална методика. Това е база, която трябва да бъде разширена и към другите области. В този институт ще работят хората, които ще помогнат да се направят програми и да се разработи нов инструментариум за работа с учениците", предлага Воденичаров. По думите му в момента пазарът има нужда от инженери, лекари и софтуерни специалисти, но в момента се получава така, че с държавни пари се обучават висшисти, от които обществото няма нужда.

12 патриотични филма представят България, отбелязва на първа страница "Дума". Първото и уникално по рода си издание - националният видеокаталог "Това е България", вече е факт. Той съдържа 12 диска, тиражирани в DVD и Blu-ray формат. Филмите ще се разпространяват безплатно в читалища, училища, университети, български културни центрове в чужбина. Идеята е да представим страната не само пред света - с нейните културни и исторически забележителности, традиции и ценности, но и да накараме всеки българин, където и да се намира, да "носи" отечеството в сърцето си.

"Орязаните пари за реанимацията са сериозен удар по "Пирогов", подчертава пред "24 часа" директорът на болницата Стоян Миланов. "Благодарение на нея хиляди пациенти не са дали и лев от джоба си за интензитивно лечение. Разходите там са сериозни. Лечението на някои пациенти може да стигне 2000-5000 лв. на ден, особено през първите дни", изтъква Миланов. По думите му здравната каса няма "достатъчно компетенция да вникне в проблема с тежко болните".

"Цените на храните яко нагоре", е водещото заглавие за "Труд". Картофите, пилешкото и свинското месо, яйцата и олиото са сред драстично поскъпналите продукти. Рекордите отчете Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Не случайно премиерът Бойко Борисов съветваше българите да садят картофи - за 12 месеца цената им е скочила с рекордните 65 процента до 71 стотинки на килограм по цени на едро. В магазините отдавна се продават за над 1 лев за килограм.

Не се очаква раздвижване на икономиката и през 2013 г., прогнозира в интервю за "Сега" председателят на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски. "Растеж от половин-един процент годишно е като тъпчене на място. Неслучайно българите нямат усещане, че сме излезли от кризата. Да не говорим, че в цели райони хората са убедени, че кризата се задълбочава.

Очакванията ни за по-добро второ полугодие не се потвърдиха и растежът за 2012 г. ще е около 1 процент, а боксуването вероятно ще продължи и през 2013 г. - това показват последните месечни данни за България и международните прогнози за динамиката на европейската и световната икономика. Просто няма признаци за скорошно по-съществено ускоряване", уточнява Прохаски. По думите му банките не кредитират малкия бизнес, защото избягват риска. "Те залагат на сигурно, не вярват толкова на бизнес планове и на оценката си за тях, колкото на обезпечението. Наистина са свръхконсервативни и това не допринася в този труден период", подчертава още експертът.

Според челото на "Телеграф" Стара Загора е номер едно по кражба на ток. Причината е, че в региона има голяма концентрация на енергетици заради централите в Маришкия басейн. Някои от тях очевидно злоупотребяват със знанията и уменията си и ги използват, за да манипулират електромерите. През миналата година в Старозагорско има установени кражби на еленергия за 2,4 млн. kWh на стойност 449 000 лв. През 2011 г. са засечени дори още повече кражби, около 3 млн. kWh на стойност 472 000 лв.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати