25 Април 2024 г. Четвъртък

Икономиката ни в застой и през 2013 г.

2013-02-05 16:28:48

Икономическият растеж на България няма да надхвърли 2% през тази година, прогнозират от Центъра на икономическо развитие (ЦИР) в редовния си тримесечен доклад.

За цялата 2012 г., както и за последните три месеца от нея, икономистите очакват ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) да е не повече от процент. Не се очертават признаци за по-съществено ускоряване на икономическия растеж в страната и това се вижда и от международните прогнози, посочват експертите.

Заради по-бавните темпове на икономическо възстановяване се забавя и ръстът на заетостта. Очакванията за безработицата през 2012 г. са тя да надхвърли 12 на сто и да се задържи на високи равнища и през тази година.
Икономистите отчитат положителна динамика в промишлеността през 2012 г., но темповете на растеж са значително по-слаби от очакваното. Според прогнозата ръст ще бъде регистриран и в сектор „Строителство“ заради доброто последно тримесечие на миналата година.

Очаква се ръст и в аграрния сектор, макар че 2012 г. се очертава не особено благоприятна по отношение на реколтата. „Вероятно селскостопанските производители успяват да свиват доста повече междинните си разходи, и това рефлектира в растеж на добавената стойност“, посочва се в доклада.

“Динамиката при инвестициите се подобрява вече трето поредно тримесечие и това допринася, макар и скромно, не само за растежа за 2012 г., но е предпоставка и основа за по-оптимистични очаквания за ускоряване на общия икономически растеж през 2013 г.”, посочват икономистите.

Като неблагоприятен знак експертите отчитат забавянето на потреблението. За цялата 2012 г. се очаква то да регистрира ръст от само 2 на сто.

Икономистите посочват, че се изострят и териториалните дисбаланси за българската икономика. Докато едни региони на страната са по-слабо повлияни от кризата и икономиката им расте, други продължават да изостават. Според данни от 2009 г. БВП на човек от населението във Варна е бил 45 на сто от този в София, а в Силистра на човек от населението се е падал само 21 на сто от БВП спрямо жител на столицата.

През 2009 г., когато бе отбелязан общ икономически спад от 5,5% спрямо 2008 г., в шест области на страната показателят БВП на човек от населението номинално се е повишил на годишна база - София-град, София, Стара Загора, Пловдив, Велико Търново и Ямбол. Най-вероятно в тези райони кризата е почувствана най-слабо, а във всички останали усещането за криза през самата 2009 г. и след това вероятно е по-остро, посочва се в доклада.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати