25 Април 2024 г. Четвъртък

Послушният съд - позорното петно за България

2010-08-19 09:38:34

"Най-неприятното следствие от атаките на премиера и вътрешния министър срещу неудобните за тях решения на съда ще бъда огъването на съдии.

Това предрича в интервю за "Дойче веле" говорителката на Съюза на съдиите в България Нели Куцкова по повод ескалиращия през последните седмици в България конфликт между изпълнителната и съдебната власт.

"Още по времето, когато Бойко Борисов беше главен секретар, започнаха тези престрелки, имало ги е и по време на други правителства, но някак си не са били чак толкова непрекъснати и толкова агресивни", каза тя.

 

"Когато едно агресивно невежество реши да обвини за всичко съда, след време резултатите ще са много трагични за държаватаЗащото за почтените хора в съдебната система няма да има никакъв стимул да отстояват принципите на независимост," смята тя.

Съдийката се опасява , че някои нейни колеги ще се опитат да се харесат на властта и вместо да се основават на доказателствата и на принципите на правораздаването, ще предпочетат спокойствието да не бъдат охулвани публично.

Според Куцкова те ще предпочетат без много доказателства да оставят някого в ареста, отколкото да се подложат на публичния медиен линч, на който за съжаление все повече нейни колеги биват подлагани.

"Мисля, че един от основните проблеми за този конфликт, който се получи между съда и изпълнителната власт в лицето на Министерство на вътрешните работи, е именно неразбирането на това какво може да се очаква от един съд", казва тя.

По думите й от МВР смятат, че щом са преценили, че някой е престъпник, съдът просто е длъжен да оформи неговото задържане под стража.

"Тежко и горко на тази държава, която ще има послушен и уплашен съд", завършва  Нели Куцкова

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати