Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Фев 26
Начало arrow България arrow Българското МОСВ лъже, убива и краде, изригнаха еколози

Българското МОСВ лъже, убива и краде, изригнаха еколози

  Print E-mail
2013-02-04 18:43:49
източник: news.bg

Природозащитници от Коалиция за устойчиво развитие препоръчаха на екоминистър Нона Караджова и заместничката й Евдокия Манева „да хващат пътя".
Ние настояваме да подадат незабавно оставки, каквото искане имаме още от 2011 година, заяви Дончо Иванов по време на пресконференция в БТА.

Причината от еколозите да искат министерските глави е замърсяване на питейната вода в Гара Бов в Искърското дефиле, за което ведомството си затваря очите. Иванов алармира, че на Гара Бов има старо хвостохранилище, което се разрушава от багери, търсещи желязо.

Стената на това хвостохранилище е пропукана и оттам изтича не знайно колко цианкалий в река Трескавец, която се влива в река Искър. Тя от своя страна се влива в Дунав и оттам в Черно море. И МОСВ ни казва, че няма опасност за трансгранично замърсяване, възмути се още Иванов.

Направени изследвания на местните жители показват, че съдържанието на метали в питейната вода е 40 пъти над нормата. Според проверката на екоминистерството - всичко е в нормите. 
„Перверзията", според Дончо Иванов е, че в близост до замърсената зона са водени деца на пионерски лагери.

От Коалиция за устойчиво развитие са сигнализирали и Еврокомисията, чиито представители се очаква да пристигнат на място до няколко седмици. Освен със замърсяването на питейната вода, евроинспекторите ще се занимаят и с действията на „организирана престъпна група между МОСВ и МЗ."

Българското МОСВ лъже, убива и краде и му помага МЗ, заяви Иванов и поясни, че всеки акт на Нона Караджова, че на дадено място не трябва да се прави ОВОС се предхожда от „бележки, пристигащи и на килограм от здравното ведомство", че няма опасност за здравето на хората.

Екозащитниците искат да бъдат предприети действия по превенция на риска и да се предотврати замърсяването чрез река Трескавец. Те са готови и да помогнат на МОСВ с „екологично чисти вечни тръби, непознаващи корозия." Засега обаче отказват каква е тайната на тази вечност и обещаха да го направят на по-късен етап.

От Коалицията засегнаха и друга, болна за тях тема - дюните в Несебър.
Долу ръцете от Мирослав Найденов и Светлана Боянова, призова Дончо Иванов и изтъкна, че се наказват хора за служебни действия, които са акт на друго министерство.

Евдокия Манева е сложила ръка над МОСВ 20 години и никой не може да шушне, никой не може да шавне, без тя да му каже, възмути се още той и за пореден път препоръча:
Заради всички нарушения Манева и Караджова да си подадат оставките.
Ако ли не, по думите му, много скоро хората сами ще ги извадят от кабинетите им.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  Новини 2 689 нови случая на коронавирус при 11 376 са направените тестове. Като съотношение новоустановените случаи са 23,6% от направените тестове.Активните случаи са 27 230. В ...
  Новини На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?