26 Април 2024 г. Петък

Българското МОСВ лъже, убива и краде, изригнаха еколози

2013-02-04 18:43:49

Природозащитници от Коалиция за устойчиво развитие препоръчаха на екоминистър Нона Караджова и заместничката й Евдокия Манева „да хващат пътя".
Ние настояваме да подадат незабавно оставки, каквото искане имаме още от 2011 година, заяви Дончо Иванов по време на пресконференция в БТА.

Причината от еколозите да искат министерските глави е замърсяване на питейната вода в Гара Бов в Искърското дефиле, за което ведомството си затваря очите. Иванов алармира, че на Гара Бов има старо хвостохранилище, което се разрушава от багери, търсещи желязо.

Стената на това хвостохранилище е пропукана и оттам изтича не знайно колко цианкалий в река Трескавец, която се влива в река Искър. Тя от своя страна се влива в Дунав и оттам в Черно море. И МОСВ ни казва, че няма опасност за трансгранично замърсяване, възмути се още Иванов.

Направени изследвания на местните жители показват, че съдържанието на метали в питейната вода е 40 пъти над нормата. Според проверката на екоминистерството - всичко е в нормите. 
„Перверзията", според Дончо Иванов е, че в близост до замърсената зона са водени деца на пионерски лагери.

От Коалиция за устойчиво развитие са сигнализирали и Еврокомисията, чиито представители се очаква да пристигнат на място до няколко седмици. Освен със замърсяването на питейната вода, евроинспекторите ще се занимаят и с действията на „организирана престъпна група между МОСВ и МЗ."

Българското МОСВ лъже, убива и краде и му помага МЗ, заяви Иванов и поясни, че всеки акт на Нона Караджова, че на дадено място не трябва да се прави ОВОС се предхожда от „бележки, пристигащи и на килограм от здравното ведомство", че няма опасност за здравето на хората.

Екозащитниците искат да бъдат предприети действия по превенция на риска и да се предотврати замърсяването чрез река Трескавец. Те са готови и да помогнат на МОСВ с „екологично чисти вечни тръби, непознаващи корозия." Засега обаче отказват каква е тайната на тази вечност и обещаха да го направят на по-късен етап.

От Коалицията засегнаха и друга, болна за тях тема - дюните в Несебър.
Долу ръцете от Мирослав Найденов и Светлана Боянова, призова Дончо Иванов и изтъкна, че се наказват хора за служебни действия, които са акт на друго министерство.

Евдокия Манева е сложила ръка над МОСВ 20 години и никой не може да шушне, никой не може да шавне, без тя да му каже, възмути се още той и за пореден път препоръча:
Заради всички нарушения Манева и Караджова да си подадат оставките.
Ако ли не, по думите му, много скоро хората сами ще ги извадят от кабинетите им.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати